El negoci de la sobrassada penja d'un fil per la pesta
Empresaris de la carn ja han començat a aturar compres de porcs procedents del Principat, tot i que no hi ha cap restricció oficial. També preocupa l’exportació de l’emblema de l’agroindústria illenca
PalmaEmpreses càrnies de les Illes han començat a frenar la importació de porcs vius procedents de Catalunya per precaució, arran del focus de Pesta Porcina Africana (PPA) detectat a Barcelona. Tot i això, oficialment no existeix cap restricció general a la compra d’animals –ni vius ni sacrificats– i les mesures només afecten els 91 municipis de la zona on s’han trobat els 13 porcs senglars infectats. La decisió empresarial reflecteix la preocupació del sector carni illenc, que té una important dependència del porc procedent de Catalunya, fins a un 70% en el cas dels embotits.
Tant el porc que es fa servir per al consum directe com el que s’utilitza per elaborar embotits arriba massivament de la Península, i en un percentatge molt important, de Catalunya. Per aquest motiu, els empresaris i l’administració balear segueixen minut a minut l’evolució de la pesta porcina, conscients que qualsevol incidència pot tenir efectes directes sobre un producte fonamental de l’agroindústria balear, especialment pel que fa a l’exportació de la sobrassada, el producte estrella del sector.
Només l’any 2024, la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) de Mallorca –que no inclou totes les empreses productores– va vendre sis milions de sobrassades, fetes en bona part amb animals procedents de Catalunya. D’aquesta quantitat, el 61%, és a dir més de 3,6 milions de peces, es varen vendre a la resta de l’Estat. “És lògic que es vulguin prendre precaucions”, admet Margalida Obrador, gerent de Ramaders Agrupats i presidenta de l’Associació Balear d’Indústries de la Carn, que afegeix: “De moment no hem tingut cap empresari del sector que hagi patit cap cancel·lació. Però sí que els clients ens estan demanant més informació de la procedència dels productes elaborats que es venen fora”, ha explicat a l’ARA Balears.
La sobrassada n’és el producte estrella i “penja d’un fil si falla la compra d’animals a la Península”, segons un petit empresari que demana no ser identificat. “Tenim una dependència exterior molt gran perquè el nombre d’explotacions i, sobretot, la seva capacitat fa impossible assumir ni tan sols el consum intern”, admet. Per això, el camp balear està molt pendent del que passi a Catalunya. En opinió de Pere Soler, de Carnisseries Soler, empresa exportadora, “és completament lògic que hi hagi certa alarma entre la població, sempre passa així quan hi ha una malaltia que pugui afectar els animals de consum humà”. “Però tampoc hem de perdre de vista que ara mateix el focus està controlat i hi ha uns mecanismes de seguretat alimentària tan importants que fan difícil que pugui anar a més”, afirma.
Allò que més inquieta els productors d’embotits per a l’exportació no són els clients de l’estat espanyol, sinó que són els mercats estrangers. “Hi ha països que no tenen regionalitzada la compra i, per tant, tracten un mateix producte de la mateixa manera vingui de la comunitat o zona que vingui. Doncs, si hi ha una crisi sanitària com ara és el cas, consideren tot el que ve d’Espanya de la mateixa manera”, explica Margalida Obrador. De totes maneres, el director general d’Agricultura, Fernando Fernández, puntualitza que “en aquest sentit, Europa no és un problema perquè cada vegada es territorialitza més i millor”. “En tot cas, els Estats Units i els mercats llatinoamericans són els més reticents a fer-ho”, relata.
El 2024, un 4% de la sobrassada mallorquina sota la IGP es va vendre a l’estranger. Encara que la xifra pugui semblar modesta, es tracta de 240.000 peces, i tots els empresaris consultats afirmen que l’interès internacional va en augment. França continua sent la principal destinació, seguida d’Alemanya, Portugal i Lituània, mentre que Andorra registra un creixement notable i ja s’ha consolidat entre els cinc primers mercats. El Regne Unit es manté també com un client rellevant per a aquest producte protegit.
Els controls funcionen
Les autoritats catalanes han reforçat els controls sanitaris i de bioseguretat en granges i en explotacions ramaderes properes a la zona afectada i, per tant, “no hi ha cap motiu per a l’alarma”, assenyala el director general d’Agricultura del Govern, Fernando Fernández. “Els plans de seguretat de Catalunya en matèria animal són exemplars, però és comprensible que hi hagi preocupació. Una part del sector agrari i ramader ens ha demanat que, com a Govern, imposem mesures restrictives amb vista a la importació de carn de porcí, però no ho podem ni ho volem fer, perquè de moment tots els controls estan funcionant”, ha explicat Fernández a l’ARA Balears. “Si han trobat el focus és perquè el seu sistema de control funciona i està molt localitzat”, ha sentenciat.
El brot de Pesta Porcina Africana va ser detectat a la zona de Cerdanyola del Vallès, al parc natural de Collserola, i ha obligat les autoritats catalanes a prendre mesures estrictes per contenir la propagació del virus entre la fauna salvatge i protegir les granges properes. Des que es van confirmar els primers casos en senglars morts, ja s’han comptabilitzat 13 animals positius, i les restriccions afecten un total de 91 municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona.
La indústria de la carn de les Illes, especialment la mallorquina, depèn molt de la sobrassada. A la tradició de consum –que no baixa i que ha batut rècords els darrers anys, amb més de dos milions de quilos venuts–, s’hi afegeix la seva projecció exterior. Per aquest motiu, ara mateix és “impensable” per al sector reduir la dependència del porc peninsular. Tant és així que, en el moment de l’actualització de la normativa sobre producte local, aprovada aquesta legislatura pel Govern de Marga Prohens, la sobrassada de Mallorca va ser tractada com una excepció a l’hora de poder disposar de l’etiqueta distintiva d’‘Illes Balears-Producte local’.
Segons la llei autonòmica, els productes etiquetats com a locals han d’incloure principalment ingredients d’origen illenc. Però el Govern va aplicar la normativa europea que regula les produccions protegides amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP), com la Sobrassada de Mallorca, aprofitant que aquesta normativa considera la indicació geogràfica com un segell suficient de producció local. Així, considerant que la normativa europea que protegeix la IGP preval sobre la regla general del producte local, es va poder ‘salvar’ la situació. Ara, el sector només mira Catalunya i espera que no hi hagi cap nou brot de Pesta Porcina Africana.
Aquests darrers dies, almenys una empresa lleidatana s’ha posat en contacte amb el Govern per saber si l’Executiu autonòmic havia fixat alguna restricció a l’entrada de porcs procedents de Catalunya, ja que un client mallorquí havia cancel·lat diversos lots amb centenars de porcelles. L’Administració va respondre que no, i que en tot cas són decisions empresarials que no venen marcades, de moment, per cap ordre ni instrucció governamental.
Mentrestant, Unió de Pagesos ha reclamat al Govern balear un “pla escut de sanitat animal” per protegir la cabanya porcina local, especialment les races autòctones com el porc negre, davant la possible arribada del virus. El sindicat insisteix a reforçar la vigilància i la bioseguretat a granges i escorxadors, aprofitant la condició insular com una barrera natural. També reclama controlar rigorosament qualsevol importació de porcs vius des de zones de risc, com Catalunya, per evitar contagis.
La introducció del virus podria provocar una crisi greu per a la ramaderia, la producció porcina i les empreses que elaboren productes derivats. Per això, Unió de Pagesos demana extremar les precaucions.