Societat 16/01/2020

El PSIB accepta amb condicions la comissió d'investigació sobre l'IMAS que reclama l'oposició

Els socialistes s'avenen a la proposta si aborda legislatures anteriors i no interfereix en la feina de la Fiscalia ni en la revelació de dades de les víctimes

K. O.
2 min
Una sessió plenària al Consell de Mallorca

PalmaEl portaveu del PSIB al Consell de Mallorca, Andreu Alcover, ha acceptat la proposta del PP, Ciutadans i El Pi perquè s'obri una comissió d'investigació sobre la gestió que ha fet l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS) respecte de les 16 menors tutelades que han estat explotades sexualment alguna vegada, segons va admetre la mateixa institució aquesta setmana. Els socialistes, però, ho fan amb condicions: demanen que la comissió investigui legislatures anteriors i que no interefereixi en la feina de la Fiscalia ni en la revelació de dades de les víctimes.

Malgrat acceptar obrir una comissió d'investigació, Alcover ha rebutjat que "l'oposició faci política" de la violació a la menor tutelada per l'IMAS. "No és un moment per fer partidisme, sinó per respectar els fets i no intercedir en les investigacions judicials", ha assegurat. El socialista considera que cal analitzar els protocols que s'han aplicat durant cada legislatura.

La comissió proposada per l'oposició, llevat de Vox, només tractaria la gestió política i es desenvoluparia paral·lelament a la investigació penal que ha obert la Fiscalia, segons han apuntat els portaveus de les tres formacions. Els tres partits consideren "intolerable" que les adolescents tutelades per l'IMAS estiguin exposades a l'explotació sexual i la consellera del partit taronja, Beatriz Camiña, ha dit que "és el pitjor cas de corrupció ètica i de degradació" a la institució.

Els tres partits demanen que es revisi i, si és necessari, es canviï el protocol de l'IMAS per tractar possibles situacions d'explotació sexual entre menors tutelats per la institució. El conseller regionalista, Antoni Amengual, ha explicat que "cal saber què ha passat i si és necessari exigirem responsabilitats polítiques".

Els portaveus d'El Pi, Ciutadans i PP

Per la seva banda, Vox ha denunciat davant la Fiscalia el conseller socialista i president de l'IMAS, Javier de Juan Martín, i "totes les persones que siguin responsables", segons ha explicat el partit d'extrema dreta en un comunicat. El president de la formació, Jorge Campos, ha dit que De Juan "pot haver comès un greu delicte perquè sabia que això passava i no ho va posar a disposició de la Fiscalia". El líder d'extrema dreta considera que el president de l'IMAS podria haver facilitat la prostitució dels menors tutelats perquè "no es varen posar els mitjans necessaris per impedir-ho".

D'altra banda, el popular Llorenç Galmés ha assegurat que durant l'etapa que el PP va governar al Consell no els consta que hi hagués cap cas de prostitució de menors tutelats. Tot i això, un extreballador de l'IMAS va explicar a l'ARA Balears que la qüestió de la prostitució de menors fa prop d'una dècada que és damunt la taula dels responsables de torn i que és un problema que ja es va trobar l'equip de govern del Pacte la legislatura passada, quan va prendre el relleu al PP. A més, el coordinador de la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (FEIAB), Joan Ferrer, confirma que fa uns deu anys que el problema "és una preocupació de tot el sistema de protecció".

El protocol de l'IMAS

El protocol de l'IMAS estableix que quan qualsevol professional d'un centre de protecció té sospites que un menor pot ser víctima d'explotació sexual ha d'aconseguir tota la informació possible i fer-ne un informe. Seguidament, cal notificar el cas al Registre Unificat de Maltractament Infantil i, a més, derivar el menor a la Unitat de Valoració de l'Abús Sexual Infantil, que analitza la credibilitat del testimoni. Després el possible cas es comunica a Fiscalia de Menors, la Policia Nacional o la Guàrdia Civil amb l'informe d'incidències i tota la documentació relacionada.

L'IMAS defensa que fa "un seguiment de les actuacions policials o judicials motivades per aquesta comunicació a la Fiscalia i que entrin dins l'àmbit d'actuació de la Direcció Insular d'Infància i Família". Aquest servei treballa de manera coordinada amb els serveis especialitzats en infància i família tant de la Policia Nacional (Unitat d'Atenció a la Família i la Dona, Ufam) com de la Guàrdia Civil (Equip de Dona-Menor, EMUME). En les reunions periòdiques que mantenen, es facilita l'accés als expedients i la comunicació amb els menors implicats.

A banda d'això, l'administració insular assegura que treballa amb la fundació Amaranta, especialitzada en l'atenció a menors i dones víctimes de tràfic. L'IMAS disposa d'un centre especialitzat gestionat per donar acollida a aquest tipus de menors i, en cas que es consideri necessari per a la seva seguretat, es poden traslladar a altres centres d'acollida residencial de la Península.

stats