Tocar terra
Societat 03/04/2022

El porc negre i les ovelles de Mallorca

Mateu Morro
4 min
El porc negre és una raça diferent dels porcs ibèrics i té característiques singulars tant per l’adaptació a les condicions naturals com per les qualitats de les carns i embotits que se’n deriven.

L’excepcional porc negre

Es Bosc Vell acollí una visita a l’explotació que incloïa un tast de productes derivats

Tenim, a les Balears, un grapat d’elements del patrimoni agrícola i ramader excepcionals que no potenciam a bastament. Aquest és el cas del porc negre, una raça diferent dels porcs ibèrics, amb característiques singulars tant per l’adaptació a les condicions naturals com per les qualitats de les carns i embotits que se’n deriven. Aquesta setmana un estol de periodistes gastronòmics d’arreu del món visitaren la finca Es Bosc Vell, a Petra, per ullar els porcs negres en una explotació ramadera, en un entorn preservat i condicions òptimes de benestar animal. A la visita hi eren la consellera Mae de la Concha i el director general de Sobirania Alimentària, Aram Ortega, i es varen tastar productes del porc negre, de la mà del mestre xarcuter Xesc Reina, com ara embotits, hummus de ciurons amb sobrassada de porc negre, filet de coll de porc negre i ensaïmada feta amb saïm de porc negre.

Fira d’Oví i Caprí de Calvià

Hi haurà una mostra gastronòmica i d’animals, degustacions i tallers

Torna la Fira d’Oví i Caprí de Calvià, els dies 9 i 10 d’abril, després que se suspengués l’any 2020 i el 2021. L’acte central serà el diumenge, amb el lliurament de premis del concurs morfològic de xots de raça mallorquina i el concurs morfològic d’ovella de raça mallorquina. Al voltant de la Fira hi ha en marxa iniciatives com la mostra gastronòmica, degustacions, tallers de tasts o els plats de fira als bars del poble, així com el Saló d’Oví i Caprí de Mallorca, on es podrà degustar carn de xot i formatges d’ovella i cabra mallorquines. Les activitats al voltant de les tradicions i la feina al camp inclouen la mostra d’animals, el campionat de Balears de feina de cans pastors, tallers, xerrades, demostracions pràctiques i l’exhibició de tondre. La ramaderia ovina i caprina és important a les Balears per la seva producció i pel seu paper en la gestió ramadera extensiva del territori.

Es compon la llei de circularitat

Promou els productes balears a les cartes i en vol garantir un percentatge de consum

Quan es va posar en marxa la iniciativa, es va veure que l’àrea alimentària hi era tractada sols de passada, tot i constituir una àrea prioritària. De tota manera, en la tramitació de la llei s’estan fent passes per millorar-ne els continguts i es pot arribar a un redactat final favorable a la circularitat alimentària, que és el que se cerca. Les esmenes dels grups que donen suport al Govern van per aquest camí. Es promou la indicació dels productes alimentaris d’origen balear a les cartes i menús i, a més, es vol garantir un percentatge mínim de consum de productes d’origen balear, a partir de l’1 de juliol de 2023, en funció de la tipologia dels establiments. Els establiments que arribin al 10% obtindran avantatges en l’accés a ajudes i el distintiu d’Establiment Turístic Compromès amb la Producció Local, amb una promoció específica en turisme sostenible i responsable.

Les pluges i els guarets

La UE n’ha autoritzat la sembra sense que els agricultors perdin les ajudes

A la pagesia s’han vist les darrers pluges com una benedicció del senyor. Com a mínim, el creixement dels farratges ha passat davant la fam de les ovelles i, als llocs millors, fins i tot es pot salvar una part de l’anyada. La ramaderia extensiva s’ha vist beneficiada i hi ha sembrats que no pareixia que haguessin de tirar endavant i han reviscolat, ara es veurà si arriben a bon port. Sigui com sigui, les pluges han estat insuficients i localitzades, però bones. D’altra banda, la Unió Europea ha autoritzat la sembra dels guarets, els espais agrícoles deixats sense sembrar, sense que els agricultors perdin, per això, el pagament de les ajudes. A les Balears no s’espera un gran impacte d’aquesta mesura, potser que se sembri un poc més de blat de les índies o de cereals, ja que en aquesta part de l’any qualsevol nova sembra és incerta, si no és que es disposa d’aigua a voler.

El millor oli és el d’oliva

La guerra ha disparat el preu del de gira-sol i s’han hagut de cercar alternatives

A vegades el comportament dels mercats i de la cadena de distribució alimentària és sorprenent. Davant la guerra d’agressió contra Ucraïna, el mercat internacional dels olis s’ha embullat bastant. Com que Rússia i Ucraïna són els productors mundials d’oli de gira-sol més importants, el preu d’aquest producte s’ha disparat, cosa que ha obligat les empreses envasadores d’aliments a cercar alternatives. Les més usuals són els olis de colza o olis de llavors, que també s’estan cotitzant a preus molt per damunt dels usuals. En canvi, a l’estat espanyol hi ha quantitats importants d’oli d’oliva emmagatzemades que ara es podrien utilitzar de manera competitiva, sobretot els olis de pinyolada, els llampants i els refinats. Potser ara seria l’hora d’aprofitar millor els olis d’oliva en substitució d’alternatives d’importació que, pel que es veu, estan a preus similars als olis d’oliva. La solució a la crisi és la relocalització de la producció i amb l’oli d’oliva hi ha una bona manera d’afavorir-la.

stats