Societat 14/07/2022

Policies i funcionaris acusats en el cas Cursach tornen a posar el focus en Penalva i Subirán

"He viscut una pel·lícula de terror", ha advertit un exagent municipal local sobre les presumptes irregularitats durant la investigació de la macrocausa

A. T.
3 min
Els acusats del cas Cursach, ahir dilluns a la Secció Primera de l'Audiència de Palma.

PalmaEl cas Cursach torna a assenyalar els seus instructors, el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán. El policia local Nicanor Góngora ha declarat aquest dimecres com a acusat de la macrocausa a la Secció Primera de l'Audiència de Palma i ha denunciat irregularitats durant la investigació del cas per part del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán. "He viscut una pel·lícula de terror", ha assegurat Góngora.

Davant del tribunal, Góngora ha assenyalat que totes les declaracions que va fer davant del jutge Penalva i el fiscal Subirán són "falses". "Subirán era qui dictava la meva declaració amb la inactivitat del jutge", ha puntualitzat. Així, ha confessat que les declaracions que va fer "no eren reals" perquè seguia el fil que "ells marcaven". A banda d'això, el processat ha afirmat que "sempre" anava vestit amb xandall perquè pensava que "el ficarien a la presó" i que va engreixar més de 50 quilos per ansietat.

A continuació, el policia local Felipe Florit –qui s'enfronta a dos anys de presó per un delicte de coaccions– ha reconegut que va compaginar la seva feina com a agent per treballar a Megapark durant els mesos d'estiu del 2011 al 2014. Aleshores, ha dit, s'encarregava de la vigilància a la part de darrere del local, sobretot "per espantar" les prostitutes.

Florit ha argumentat que va fer feina pel Grup Cursach per raons econòmiques. Durant aquest temps, ha negat que interrompés el camí d'un autobús ple de turistes perquè anassin a una discoteca de l'empresari i també que coaccionàs ningú. "En tota la meva vida no ho he fet", ha subratllat.

"Vàrem caure un llistat de policies"

Després de l'agent, ha declarat l'excomissari de la Policia Local de Palma Rafael Estarellas, per a qui la Fiscalia demana dos anys d'inhabilitació per un delicte d'omissió de perseguir els delictes. Estarellas ha suggerit que ell ha estat "un objectiu" perquè a la policia municipal "es va iniciar un cop d'estat i s'ha utilitzat la justícia". "Vàrem caure tot un llistat de policies que es va fer. Mai no podré demostrar-ho, però es va fer perquè hi havia gent ambiciosa que volia agafar les regnes", ha afirmat.

Encara que ha reconegut que “la veritat no se sabrà mai”, l’excomissari ha destacat que “el primer” que li va dir el jutge Penalva quan el van detenir i va prestar declaració va ser: “Vostè està acabat, que ho sàpiga”. “Jo li vaig contestar totes les preguntes i em va dir que s’havia cregut la meva versió, però continuu aquí assegut”, ha afegit. 

Abans d'aquests agents, s'ha assegut a declarar el subinspector del Grup d'Acció Preventiva (GAP), Carlos Tomás, qui ha afirmat que sí que coneix testimonis del Ministeri Fiscal que declararan en la vista oral, que són policies locals i treballen com a seguretat privada. El Ministeri Públic demana per a ell sis anys i mig de presó pels delictes de suborn passiu continuat i coaccions.

L'expolicia local ha dit que almenys cinc agents del GAP compaginaven la seva feina com a policies amb tasques de seguretat en alguns locals del grup Cursach, tot i que estava prohibit "taxativament" per ordres de la Policia Local. Igualment, ha assenyalat que en el GAP solien treballar en grup, "com a molt" eren uns 12 agents en l'actuació d'un local nocturn.

Un funcionari de Calvià nega tractes de favor

Aquest dimecres també ha estat el torn de declarar de l'exdirector general de Turisme, Comerç, Activitats i Litoral de l'Ajuntament de Calvià Jaime Nadal, qui ha negat qualsevol tracte de favor a l'empresari Bartomeu Cursach. "Es donava un tracte per igual a tots els empresaris", ha defensat. El Ministeri Fiscal no manté cap càrrec contra Nadal, però sí que ho fa una acusació particular.

L'exfuncionari ha negat que tingués competències per emetre resolucions i ha dit que "mai" va utilitzar el seu càrrec per minimitzar sancions o traspaperar denúncies. En el relat, ha reconegut que mantenia una relació professional amb el director del Grup Cursach, Tolo Sbert, igual que amb la resta d'empresaris de Calvià. No obstant això, ha rebutjat que conegués Cursach més enllà de l'inici del judici.

Nadal també ha indicat que es va sentir "intimidat" per part de Manuel Penalva durant l'interrogatori en fase d'instrucció judicial. També ha confessat que té problemes psiquiàtrics d'ençà de la seva detenció. "Abans era una persona jovial i ara m'ha canviat el caràcter", ha reconegut.

stats