Societat 15/05/2020

Polèmica a les xarxes per una actuació policial a Palma

Un vídeo difós a Twitter mostra la intervenció d'agents nacionals a una casa on s'havien reunit cinc persones la matinada de divendres passat

A. T.
2 min
La Policia Nacional patrulla per Palma davant l'estat d'alarma

PalmaUna actuació policial a una casa ubicada al passeig Marítim de Palma ha aixecat la polèmica a Twitter, de la qual ja s'han fet ressò diversos mitjans a escala estatal. A un vídeo difós per les xarxes socials es pot veure com diversos agents de Policia Nacional -uniformats i de paisà- intervenen a un domicili on s'havien reunit cinc persones per celebrar un aniversari, només tres de les quals hi residien. Els fets varen ocórrer divendres passat, quan encara Mallorca estava a la fase 0 i aquestes trobades encara no estaven permeses.

A les imatges es pot observar com un dels policies i el jove que no viu a la casa discuteixen perquè aquest darrer es nega a identificar-se. Si bé a les imatges l'individu repeteix que no els han donat permís per accedir al domicili, fonts properes al cas asseguren que els agents van demanar permís abans d'entrar i que en cap cas ho van fer per la força.

Els efectius van acudir al pis perquè una veïna va telefonar al 091 al voltant de les dues i mitja de la matinada queixant-se que estaven fent molt soroll, fet que ells mateixos comprovaren en pujar per les escales. Una vegada a l'interior, trobaren les tres persones que viuen allà (un jove i dues al·lotes), un segon home amagat sota un llit i una jove dins un armari.

"T'estàs negant a documentar-te!", adverteix el policia no uniformat al jove que s'havia amagat i que enregistra amb el seu mòbil tota la intervenció. Davant això, ell respon que en un domicili particular no està obligat a documentar-se, però l'agent insisteix que el seu amic l'ha autoritzat entrar. Aquest, l'inquilí –qui sembla estar sota els efectes de l'alcohol–, ni ho confirma ni ho desmenteix.

El jove que enregistra avisa que "sense ordre judicial" no poden ser allà i aconsegueix que els policies facin mitja volta i surtin de la casa. Tot i això, aquests tornen a intentar que s'identifiqui i els doni proves que demostrin que viu allà, tal com ell afirma. Mentrestant, un policia uniformat explica a l'inquilí que el seu amic el ficarà en un problema i li recomana que també s'identifiqui. "Dona-li les gràcies al teu amic", diu l'altre agent, vestit de paisà.

Durant l'estira-i-arronsa, que encara dura uns minuts més, el jove que es nega a mostrar la seva identificació assegura que no pot demostrar que viu allà, com "el 90% de la població, que no viu allà on està empadronada". A aquesta afirmació un dels policies hi reacciona amb aplaudiments i exclama "ets un campió!" i a continuació aconsegueixen tancar la porta i que els agents marxin.

L'inquilí va ser sancionat per incomplir les restriccions d'alarma. Finalment, i després d'obrir una investigació, van aconseguir identificar el jove que es negà a documentar-se i també l'han denunciat.

stats