Polèmica a les xarxes per una actuació policial a Palma

Un vídeo difós a Twitter mostra la intervenció d'agents nacionals a una casa on s'havien reunit cinc persones la matinada de divendres passat

Una actuació policial a una casa ubicada al passeig Marítim de Palma ha aixecat la polèmica a Twitter, de la qual ja s'han fet ressò diversos mitjans a escala estatal. A un vídeo difós per les xarxes socials es pot veure com diversos agents de Policia Nacional -uniformats i de paisà- intervenen a un domicili on s'havien reunit cinc persones per celebrar un aniversari, només tres de les quals hi residien. Els fets varen ocórrer divendres passat, quan encara Mallorca estava a la fase 0 i aquestes trobades encara no estaven permeses.

A les imatges es pot observar com un dels policies i el jove que no viu a la casa discuteixen perquè aquest darrer es nega a identificar-se. Si bé a les imatges l'individu repeteix que no els han donat permís per accedir al domicili, fonts properes al cas asseguren que els agents van demanar permís abans d'entrar i que en cap cas ho van fer per la força.

Els efectius van acudir al pis perquè una veïna va telefonar al 091 al voltant de les dues i mitja de la matinada queixant-se que estaven fent molt soroll, fet que ells mateixos comprovaren en pujar per les escales. Una vegada a l'interior, trobaren les tres persones que viuen allà (un jove i dues al·lotes), un segon home amagat sota un llit i una jove dins un armari.

"T'estàs negant a documentar-te!", adverteix el policia no uniformat al jove que s'havia amagat i que enregistra amb el seu mòbil tota la intervenció. Davant això, ell respon que en un domicili particular no està obligat a documentar-se, però l'agent insisteix que el seu amic l'ha autoritzat entrar. Aquest, l'inquilí –qui sembla estar sota els efectes de l'alcohol–, ni ho confirma ni ho desmenteix.

Detenen tres homes a Palma per fer una botellada a la via pública durant l'estat d'alarma

El jove que enregistra avisa que "sense ordre judicial" no poden ser allà i aconsegueix que els policies facin mitja volta i surtin de la casa. Tot i això, aquests tornen a intentar que s'identifiqui i els doni proves que demostrin que viu allà, tal com ell afirma. Mentrestant, un policia uniformat explica a l'inquilí que el seu amic el ficarà en un problema i li recomana que també s'identifiqui. "Dona-li les gràcies al teu amic", diu l'altre agent, vestit de paisà.

Durant l'estira-i-arronsa, que encara dura uns minuts més, el jove que es nega a mostrar la seva identificació assegura que no pot demostrar que viu allà, com "el 90% de la població, que no viu allà on està empadronada". A aquesta afirmació un dels policies hi reacciona amb aplaudiments i exclama "ets un campió!" i a continuació aconsegueixen tancar la porta i que els agents marxin.

L'inquilí va ser sancionat per incomplir les restriccions d'alarma. Finalment, i després d'obrir una investigació, van aconseguir identificar el jove que es negà a documentar-se i també l'han denunciat.

Investiguen l'agressió d'un policia a un migrant que s'hauria comès a Palma

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF