Societat 03/01/2023

La poda ja es pot tornar a cremar sense permís a les Balears

La prohibició s'ha derogat aquest dilluns davant les queixes dels pagesos per haver de triturar-la

2 min
Una crema controlada.

PalmaLa crema de poda sense autorització torna a ser legal a les Balears, només cinc mesos després que la llei de residus del govern espanyol la prohibís i obligàs els pagesos de les Illes a triturar tots els residus vegetals. Des d'aquest dilluns, totes les explotacions agrícoles de menys de 50 treballadors i que facturin menys de 10 milions d'euros a l'any –la immensa majoria que hi ha a les Balears– poden tornar a cremar els residus sense avisar. Només hauran de demanar una autorització aquelles persones que vulguin cremar en un lloc que estigui a menys de 500 metres d'una zona forestal .

Aquesta decisió arriba després de la polèmica que la prohibició va generar i les queixes dels agricultors pel cost tan gran que els suposava triturar els residus vegetals. Molts pagesos no podien assumir els costos de comprar o llogar una trituradora i no sabien ben bé que fer ni com eliminar les restes de poda a foravila. Però si bé aquesta nova norma els permet tornar a cremar, actualment ja ha acabat la temporada de cremes i els focs per eliminar residus vegetals són residuals.

Tot i haver canviat la normativa, tant el Govern com l'executiu espanyol continuen treballant per potenciar la trituració com el millor sistema per eliminar residus vegetals. Fonts de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació han explicat que la nova PAC oferirà ajudes i subvencions als agricultors que eliminin les restes de poda amb una trituradora en lloc de cremar-la.

Agricultura remarca que l'objectiu és apostar per aquest model d'eliminació de residus perquè és més segur pel que fa als incendis i té beneficis mediambientals. El quid de la qüestió és no hauria de suposar un cost econòmic elevat per als pagesos i que, fins i tot, puguin "treure algun benefici econòmic" d'eliminar els residus amb una trituradora.

Quins avantatges té triturar els residus vegetals?

Triturar la poda té diversos beneficis mediambientals, a més de reduir el risc d'incendi que provoca la crema. Segons va explicar el tècnic de l'Associació de Productors i Productores d'Agricultura Ecològica de Mallorca (Apaema), Miquel Serra, a l'ARA Balears, triturar els residus vegetals implica una conservació del carboni de la matèria orgànica. "Per mantenir la fertilitat, les terres necessiten conservar o augmentar les reserves de carboni", va remarcar.

D'altre banda, Llorenç Mas, director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, assegura que "la incorporació de matèria orgànica al sòl és molt positiva, ja que en millora la fertilitat i, sobretot, l'estructura".

A més, elimina la possibilitat de provocar incendis durant la destrucció dels residus vegetals a foravila. En aquest cas, Serra va explicar que "el triturat passa prest a formar part de la primera capa de matèria orgànica que, a poc a poc, va entrant dins la terra fèrtil. Això agafa la humitat de la terra i deixa de ser un material inflamable".

stats