Societat 14/10/2022

La prohibició de cremar la poda obliga els pagesos a gastar milers d'euros en trituradores

La preocupació dels agricultors creix abans que comenci el període de crema

Patrícia Segura
2 min
Una crema controlada.

PalmaJa no es poden cremar les podes a foravila. La nova Llei estatal de residus, aprovada l'abril d'enguany, prohibeix la crema de residus vegetals generats en l'entorn agrari o silvestre. La preocupació dels agricultors creix abans que comenci el període de crema, el 15 d'octubre. L'alternativa que tenen és triturar les restes, però aquesta pràctica és molt costosa, segons les organitzacions agràries.

Alguns han hagut de comprar la seva pròpia trituradora, com Nofre Fullana, director de l'Associació de productors i productores d'agricultura ecològica de Mallorca (APAEMA) i que gestiona 20 hectàrees familiars de fruits secs, que s'hi ha gastat 8.000 euros. Com a productor d'agricultura ecològica, Fullana diu que està a favor d'evitar, tant com sigui possible, les cremes agrícoles, però "sempre donant un temps de transició suficient i ajudes perquè els pagesos puguin adaptar-se a la norma".

L'aprovació de la llei va provocar les queixes dels agricultors de tot l'Estat. Així i tot, preveu dues excepcions que permeten la crema: per evitar plagues i per evitar incendis forestals en entorns silvestres. A les Balears, la Conselleria d'Agricultura ha posat en marxa un formulari per obtenir l'autorització excepcional: en el cas de les plagues, Agricultura ho autoritza i Medi Ambient s'encarrega d'autoritzar les cremes per evitar incendis.

En el cas de cremes per lluitar contra les plagues, s'autoritzaran quan no sigui possible dur a terme un altre tipus de tractament —s'ha de justificar que no existeixen altres mitjans—. Segons les dades d'Agricultura, fins ara s'han registrat 120 sol·licituds i se n'han arribat a autoritzar 35 en un dia. "Es van actualitzant i firmant quan arriben", expliquen fonts d'Agricultura.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir i Gual, va explicar dimarts al Parlament que "el Govern ha fet feina perquè això no sigui una problemàtica, perquè és una situació abocada per una normativa estatal". De fet, la setmana passada el PP, Cs i PDeCAT varen presentar una esmena per modificar la llei estatal de residus amb l'objectiu d'eliminar la prohibició de cremar. A l'espera de saber si s'aprova, la prohibició continua endavant, recorden les institucions de les Balears.

stats