Política 02/04/2022

La Llei de residus estatal esquerda la confiança entre els socis del Pacte

El PSOE i Podem varen tombar en el Congrés una esmena treballada per senadors illencs sobre el transport de deixalles entre illes

3 min
Imatge d'arxiu de caramulls de residus.

PalmaL'aprovació aquest dijous en el Congrés dels Diputats de la Llei de residus i sòls contaminants ha suposat un encreuament d'acusacions entre MÉS per Mallorca i Unides Podem. Els senadors illencs Cosme Bonet (PSIB), Vicenç Vidal (MÉS) i José Vicente Marí (PP) havien treballat, juntament amb la resta de forces polítiques, en la inclusió de dues esmenes que varen sortir aprovades a la Cambra Alta en què es recollien dues reclamacions balears: el cànon de residus autonòmic i, amb només quatre vots en contra, l'obligació de l'Estat de finançar el transport de residus interinsular, incloent-ho anualment en els Pressuposts Generals de l'Estat (PGE).

"La sorpresa", ha reconegut el senador ecosobiranista, "és que al Congrés el PSOE i Unides Podem (UP) voten en contra -de la segona esmena-, i no és un error". Es va demanar una votació separada de l'esmena del transport de residus, per aprovar "l'establiment de mesures per finançar-ne el cost addicional", però tombar-ne el blindatge en els PGE, és a dir, tombar l'obligatorietat estatal de finançar-lo. Per aquest motiu, Vidal va explotar a les xarxes socials després de la votació i va recriminar als diputats illencs integrats en els partits del govern de coalició de PSOE i UP que "és indignant que poc que serviu". En concret, s'adreçava al socialista Pere Joan Pons i a les dues representants de Podem, Lucía Muñoz i Antònia Jover, que és també la coordinadora del partit a les Balears.

"Si ens haguessis contactat, potser podríem haver fet algun moviment. Sembla que l'interès era posar un tuit a posteriori", va contestar Muñoz. La diputada morada s'ha reafirmat aquest divendres i ha acusat Vidal d'actuar "amb mala fe, no en tenc cap dubte". La diputada exposa que no tenen representació en el Senat i MÉS per Mallorca no la té en el Congrés. "Hauria bastat amb una trucada per canviar el sentit del nostre vot", sosté. La llei va suposar la votació d'unes 700 esmenes, i segons Muñoz "les esmenes en una llei tan complexa no és tan evident que defensin els interessos de les Illes", deixant entreveure que no desconeixia el que votava.

Unides Podem s'escuda en el fet que el diputat del partit Juantxo López de Uralde parlà amb Vidal per demanar el suport d'una modificació impulsada per la formació morada, i "MÉS per Mallorca no va avisar d'aquesta reivindicació". De fet, acusa els ecosobiranistes de "fer oposició al govern d'Espanya" des del Senat. "La millor defensa que es pot fer de les Balears és la cooperació entre diferents forces polítiques, i no la competició hostil i les discussions", apunta.

Vidal parla "d'excuses"

"S'ha de lamentar que diputats que no tenen representació a les Balears hagin tingut sensibilitat cap a les Illes, i diputats d'aquesta terra cerquin excuses per explicar el seu vot", ha criticat Vidal. De fet, el senador contradiu l'argument d'Unides Podem i sosté que va oferir les esmenes a les entitats ecologistes, que les varen fer arribar als partits polítics. "La tenien redactada per mi, tenien la informació des del minut 0", exposa. La modificació sobre el transport de residus no tenia una dotació econòmica especificada, però el senador ecosobiranista la situa al voltant del milió d'euros. "Les Balears i els ciutadans de Formentera perdem un milió d'euros anuals", lamenta.

Bonet reclama "explicacions internes"

Per la seva banda, el senador socialista per les Illes, Cosme Bonet, ha mostrat aquest divendres "sorpresa" davant el vot en contra del seu partit en el Congrés, d'una modificació de la llei a la qual el mateix PSOE havia donat suport en el Senat. Bonet al·ludeix a "un error o un canvi de criteri intencionat", i demanarà "explicacions internes" per saber "què ha passat". El senador ha escenificat la seva disconformitat amb el grup parlamentari socialista de la Cambra Baixa i ja ha anunciat que s'adreçarà als ministeris afectats, el de Transició Ecològica, que dirigeix la vicepresidenta Teresa Ribera, i el d'Hisenda, liderat per María Jesús Montero, "per veure si podem revertir aquesta situació".

Afectació al Pacte

La Llei de residus és una qüestió estatal, però s'haurà de veure si el refús de l'esmena en clau balear pot esquerdar les costures del Pacte a les Illes, amb un enfrontament obert entre els dos socis minoritaris. El coordinador ecosobiranista, Lluís Apesteguia, s'ha allunyat de la polèmica afirmant que aquest fet "s'ha d'emmarcar en la política estatal", i se suma a les crítiques de Vidal d'haver-se tombat en el Congrés "d'una manera conscient". "No es demana una votació separada sense saber què s'està votant", ha assenyalat.

stats