Societat 08/04/2019

La Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública alerta d'un possible abús de la sanitat privada

Presenten 24 propostes als polítics per ampliar el drets dels usuaris que el PSIB, MÉS i Podem assumeixen

Sabrina Vidal
2 min
La Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública alerta d'un possible abús de la sanitat privada

PalmaLa Plataforma Ciutadana per la Sanitat Pública, formada per deu associacions, alerta que l'alt índex a les llistes d'espera provoca una situació "complexa" que fa que molta gent opti per la sanitat privada. "Després de Catalunya i Madrid, som la comunitat que destina més recursos públics a concertació de serveis", assegura Quico Puigventós, de l'Associació per a la Defensa de la Sanitat Pública de les Illes Balears (ADSP-IB), qui assenyala que es destina l'11% del pressupost. "Hi ha molts interessos econòmics que volen potenciar les assegurances privades", ha afegit.

La Plataforma demana que s'aturi aquest procés, ja que "la sanitat pública és una joia i volem que continuï sent un model equitatiu". Aquest i 23 punts més formen part de les propostes que la Plataforma ha fet arribar als diferents partits que es presenten a les eleccions autonòmiques. Al document ja s'hi han adherit el PSIB, MÉS per Mallorca i Podem.

"Són els nostres mínims", ha explicat Toñi Fernández, de Dones de les Illes Balears per a la Salut (ADISB-Dona Sana). Les diferents propostes van encaminades a salvaguardar els drets de les persones, a garantir la igualtat en salut sexual i reproductiva, a reclamar una gestió pública transparent, a eliminar els conflictes d'interessos pel que fa a formació, indústria i conflictes d'empresa i a una millor gestió dels medicaments, entre d'altres. "Moltes de les reivindicacions s'han aconseguit durant aquesta legislatura i només demanam que es mantinguin i es millorin", comenten. "S'inverteix massa en tecnologia i la compra de medicaments i massa poc en qualitat assistencial", conclouen.

Segons la Plataforma, "l'ideal és que tots els partits s'hi adhereixin per mantenir el sistema. Aquells que no ho han fet, de moment, han assegurat que "ho estudiaran i ho consultaran".

stats