10/01/2015

Un casetó en ruïna esdevé un xalet amb piscina al Salobrar

2 min
Un casetó en ruïna esdevé un xalet amb piscina al Salobrar

PalmaCom en els millors temps d’Eugenio Hidalgo al capdavant de l’Ajuntament d’Andratx, en què casetons en ruïna es convertien en xalets, el GOB denuncià aquest dijous una operació semblant en els terrenys protegits del Salobrar de Campos. La denúncia, informà ahir l’organització ecologista, s’ha presentat davant el Servei de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil, el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Campos.

El cas és, malauradament, familiar: on diverses fotografies aèries de diversos anys, la fitxa cadastral i els testimonis de veïns de la zona acrediten que només hi havia un casetó d’uns 19 metres quadrats i un safareig de 15 metres quadrats, actualment s’hi ha aixecat un altre casetó -a una vintena de metres de l’original-, emperò també s’hi ha adossat un xalet de dos pisos de nova planta. Per si fos poc, s’hi ha construït una piscina.

Segons els ecologistes, el promotor de l’obra és Sant Joan de la Font Santa SL, que hauria sol·licitat una llicència d’obra major per fer una reforma interior i un canvi parcial de la coberta d’unes runes localitzades a la parcel·la 45 del polígon 17, emperò “la realitat és que s’ha esbucat el casetó (antigues runes), s’ha reconstruït i se n’ha fet una imitació grollera a uns 15-20 metres del lloc original. A aquest casetó, s’hi ha adossat un habitatge de dues plantes i, a més, s’hi ha construït una piscina”, afirmen.

Paralització immediata

El GOB demana la paralització “immediata” d’aquestes construccions dins una àrea que disposa de la màxima protecció ambiental. El Salobrar de Campos i concretament la parcel·la on s’ha denunciat aquesta construcció il·legal estan declarats zona LIC (Lloc d’Interès Comunitari), Zona d’Especial de Protecció per a les Aus (ZEPA) i Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), i forma part de la Xarxa Natura 2000, figura de protecció d’àmbit europeu.

El Pla Territorial de Mallorca, la màxima norma urbanística de l’illa, i les Normes Subsidiàries de Campos classifiquen la parcel·la com a ANEI, és a dir, sòl rústic protegit on no es pot construir.

Des del GOB no s’expliquen com l’Ajuntament de Campos no ha tingut coneixement d’aquesta construcció i no hi ha pres mesures, tenint en compte que “l’impacte sobre l’entorn és ben evident i visible des de molts de llocs, ja que se situa dins una planura molt freqüentada”, afirmen. Per això, acusen el Consistori, governat pel Partit Popular i + Acció, de mirar cap a una altra banda, de “deixadesa” pel que fa a la revisió de les obres dins sòl rústic. “A més a més, ha estat l’Ajuntament el que ha concedit la llicència d’obra”, afegeixen.

El Salobrar de Campos és un dels espais naturals amb més riquesa i importància de les Balears.

stats