Societat 30/03/2020

El Govern acorda amb els agents socials que les empreses puguin aplicar l'ERTO

La intenció és que empreses obligades a tancar fins dia 9 d'abril no hagin de donar un permís retribuït als seus treballadors

Ara Balears
2 min
Els negocis de Balears tanquen les seves portes davant el coronavirus

PalmaEl Govern de les Illes Balears ha acordat amb els agents socials i econòmics que demanarà a l'executiu espanyol que les empreses obligades a tancar fins dia 9 d'abril puguin aplicar l'Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), en lloc de donar un permís retribuït recuperable. Aquesta petició es fa a partir de la publicació del darrer reial decret llei que ha entrat en vigor aquest dilluns i que estableix la paralització de tota activitat no essencial.

Així ho han decidit el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela; la presidenta de la Confederació d'Associacions Empresarials de les Balears (CAEB), Carmen Planas; el president de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM), Jordi Mora; i el secretari general del sindicat de Comissions Obreres (CCOO), José Luís García, i el de la Unió General de Treballadors (UGT), Alejandro Teixías, durant la reunió mantinguda aquesta dilluns horabaixa via telemàtica.

La nota publicada pel Govern apunta que totes les parts han valorat la situació i han analitzat les conseqüències que la nova norma pot tenir en el teixit productiu de la Comunitat Autònoma. En aquest sentit, Negueruela ha assegurat que a les Balears, des de la crisi provocada pel coronavirus sempre s'ha defensat "un major confinament" i ha recordat que a l'Arxipèlag ja estava "tot pràcticament aturat", per la qual cosa, a partir d'ara, del que es tracta és de donar "una resposta al teixit empresarial" que aclareixi tots els seus dubtes i aporti solucions davant la situació que es presenta.

D'aquesta manera, "la major part dels nostres treballadors estaran protegits", ja que la "indústria petita, com els tallers o altres serveis, també tenen dret a una protecció", ha remarcat el conseller.

Cal recordar que PIMEM també havia reclamat aquest dilluns que els negocis afectats per aquest decret llei poguessin aplicar l'ERTO, ja que "són molt importants tant per a les empreses com per als treballadors".

stats