Balanç sentimental de l’any
Societat 24/12/2022

Pau Debon: “No preveia aquest retorn d’Antònia Font i que ens anàs tan i tan bé”

El cantant d'Antònia Font fa balanç de l'any

4 min
Pau Debon
Dossier El millor que m'ha passat el 2022 Desplega
1
Pau Debon: “No preveia aquest retorn d’Antònia Font i que ens anàs tan i tan bé”
2
Maria Hein: “Que et reconeguin la feina sempre motiva a continuar”
3
Pau Sintes: “El millor? Que Menorca sigui Regió Gastronòmica”
4
Carla Simón: “‘Alcarràs’? El més fort que m’ha passat ha estat tenir un fill”
5
Andreu Buenafuente: “Li vaig dir a la filla: «Estem contents perquè hem tornat a la nostra ciutat»”
6
Najat el Hachmi : “El millor que m’ha passat ha estat poder dormir”
7
Josep Maria Pou: “He descobert que sense fer res s’hi està molt i molt bé”
8
Emilio Morenatti: “Tornar d’una guerra és alhora el millor i el pitjor”
9
Míchel Sánchez: “A l’any 2022, de nota li poso un 8. Soc exigent”

BarcelonaLa sorpresa seria que hagués contestat una altra cosa. Quan a Pau Debon se li demana què és el millor que li ha passat aquest 2022, contempla l’any com un tot: “Feia molt de temps, molt, que no tenia un any tan gojós”. No li cal esmentar-ne el motiu, pot jugar als sobreentesos. El retorn d’Antònia Font a l’actualitat musical, la pujada de bell nou als escenaris i el disc nou, Un minut estroboscòpica, ho tenen tot a veure amb la percepció que d’enguany té qui és la veu del grup de música mallorquí amb més seguidors de la història.

“Per mi ha estat molt bon any, molt bo”, remarca sense escatimar qualificatius que ho emfatitzen. “Sincerament, no preveia aquest retorn d’Antònia Font i que ens anàs tan i tan bé”, confessa Debon per, ja de tot d’una, explicar que ho diu tant per la resposta entusiasta de la gent com, molt especialment, en un aspecte més intern, per la “bona connexió” que assegura que han recuperat els cinc membres de la formació. “Ens trobam molt bé junts. Ha estat molt fàcil entre nosaltres tornar a arrencar. Ens ho passam beníssim”, diu, referint-se a la química que hi torna a haver entre Joan Miquel Oliver (composició i guitarra), Jaume Manresa (teclats), Joan Roca (baix), el seu germà, Pere Manel Debon (bateria), i ell mateix.

Després de nou anys

Defineix el seu 2022, és clar, com “un any molt intens. Pensau que fa nou anys que no pujava damunt un escenari”. I mira més enrere, al temps d’ençà d’aquell 2013 en què varen decidir dissoldre el grup i tancar l’etapa d’Antònia Font, després de desset anys i vuit àlbums –nou, si es compta el directe Pareix talment una foto: “Vàrem acabar molt cansats i, a més, personalment, jo em trobava en un moment en què volia viure la família. Ara estic molt content, perquè no només la tornada no ha pogut ser millor, sinó que aquesta aturada llarga m’ha permès fer una vida familiar, quotidiana i bastant anònima que a mi m’agrada especialment”, confessa.

Quan pensa en els primers mesos del 2022, amb la majoria de les entrades dels concerts ja venudes, i fins al moment de pujar a l’escenari del Primavera Sound, l’11 de juny, per a l’actuació del retorn, Debon no nega que tant ell com la resta de la formació tenien dubtes sobre com podia anar tot plegat. “Vèiem que la gent en tenia moltes ganes, d’Antònia Font, però no esperàvem aquesta resposta. Sobretot, no esperàvem la quantitat de joves que s’hi han sumat com a entusiastes. Són joves que no ens havien vist mai en directe i, tot i així, se saben totes les nostres cançons, les del disc nou i també, i sobretot, les més conegudes dels antics”.

Al marge, hi havia les incògnites de reprendre la feina i voler respondre a les expectatives: “Com us deia, ens sentim molt bé els cinc plegats. Per la meva banda, tenia un cert dubte de com em respondria la veu, i ha aguantat molt bé. Una altra cosa és el genoll, que després del concert d’Inca se m’inflà i he arrossegat petits problemes de llavors ençà”.

A les alegries de l’any que és a punt d’acabar, hi contraposa la incomprensió i la tristesa per fets de l’actualitat que assegura que l’afecten. “No puc entendre que al món actual encara hi hagi guerres. No em referesc només a la d’Ucraïna, sinó a totes les altres. És molt lamentable, com ho és que es pengi un jugador de futbol per ser crític, i com ho són molts altres fets que demostren que no som suficientment madurs com a societat per dur aquest món endavant. No som capaços de capgirar coses com les injustícies socials i el canvi climàtic. Tot això m’entristeix molt”, afirma qui, durant el 2022, ha cantat reiteradament aquest “I què mos donen? No mos donen res. I què mos deixen? No mos deixen res”, del tema ‘Cultura silenci’ al nou disc de la formació.

El futur d’Antònia Font

Pau Debon no defuig parlar del futur del grup,però té clar que “ara el que toca és gaudir del moment. Ens va tan bé i tot surt tan rodó, que no ens plantejam què farem en el futur”. De moment, diu, segurament pensant en els propers concerts –com ara el que tancarà les festes de Sant Sebastià 2023, el proper 28 de gener al parc de la Riera de Palma–, “ens queda un any molt intens i molt guapo. Tot això que ens passa és tan fantàstic que ho volem gaudir i ho hem de gaudir al màxim”. Així, espera continuar amb les emocions viscudes aquest 2022, “molt fortes i molt difícils de descriure”. Espera que tornin els esforços que confessa que fa per concentrar-se perquè l’eufòria no l’arrossegui. I tornar a tenir sensacions com la que admet haver tingut cada pic que sentia tot el públic cantar: “Tenia la sensació que si jo no deia paraula, el concert es faria igual”.

Dossier El millor que m'ha passat el 2022
Vés a l’ÍNDEX
stats