Balanç sentimental de l’any
Societat 24/12/2022

Emilio Morenatti: “Tornar d’una guerra és alhora el millor i el pitjor”

El fotoperiodista fa balanç del seu 2022

2 min
El fotoperiodista Emilio Morenatti
Dossier El millor que m'ha passat el 2022 Desplega
1
Pau Debon: “No preveia aquest retorn d’Antònia Font i que ens anàs tan i tan bé”
2
Maria Hein: “Que et reconeguin la feina sempre motiva a continuar”
3
Pau Sintes: “El millor? Que Menorca sigui Regió Gastronòmica”
4
Carla Simón: “‘Alcarràs’? El més fort que m’ha passat ha estat tenir un fill”
5
Andreu Buenafuente: “Li vaig dir a la filla: «Estem contents perquè hem tornat a la nostra ciutat»”
6
Najat el Hachmi : “El millor que m’ha passat ha estat poder dormir”
7
Josep Maria Pou: “He descobert que sense fer res s’hi està molt i molt bé”
8
Emilio Morenatti: “Tornar d’una guerra és alhora el millor i el pitjor”
9
Míchel Sánchez: “A l’any 2022, de nota li poso un 8. Soc exigent”

Barcelona“A partir d’ara celebro un tercer aniversari”. El primer és el dia que va néixer; el segon, l’atemptat en què va perdre una cama a l’Afganistan (però va salvar la vida), i el tercer, l’emboscada que acaba de viure a Ucraïna. I és que Emilio Morenatti (Jerez de la Frontera, 1969) té una professió –fotoperiodista– que l’obliga a conviure amb el perill.

“Ens vam confondre de ruta i vam acabar en un check point rus”. Els van metrallar el cotxe, però van poder sortir-ne corrents i van estar prop de vuit hores amagats en un bosc. “Sentia una culpa molt difícil de descriure. Pensava en els meus fills, que els deixaria orfes. Em preguntava: «Com se n’assabentaran?»” Però finalment va aconseguir escapar. I ha tornat a Catalunya a passar les festes de Nadal.

Emilio Morenatti admet que li costa lidiar amb dates assenyalades com aquesta: “El meu cap és a Ucraïna”. Aquest país en guerra és on ha passat més temps durant el 2022. Ha retratat els ciutadans d’Irpín sota un pont intentant escapar. Ha documentat les condicions deplorables a què es veuen abocats els ciutadans pels talls d’aigua i electricitat. I s’ha enfonsat amb els comiats que ha presenciat a les estacions de tren. “Recordo un home acomiadant-se dels seus fills, plorant a terra”. Aquell va ser el moment quan ell mateix es va adonar que havia d’agafar distància amb la guerra i sortir del país de tant en tant.

Curiosament, aquests retorns a Barcelona són el millor i el pitjor que li ha passat. El pitjor, perquè li costa adaptar-se a les converses banals que sent quan va a recollir els fills a escola; el millor, esclar, perquè tornar, precisament, implica retrobar-se amb ells, amb els fills.

“Aconseguir sortir i veure els fills i la parella. Arribar a celebrar els aniversaris. Per a mi aquests han sigut els moments més importants”. Ensenya les seves fotografies de la guerra als fills de sis i nou anys. “També les han de veure, però la inconsciència infantil fa que no sàpiguen que estic treballant en una guerra”.

I a més, de vegades, enmig de les instantànies de l’horror, hi ha també instants de felicitat. “De vegades, als subterranis, els nens construeixen jocs amb cartons. O riuen veient una pel·lícula. I en els intervals sense explosions surten al carrer, es reuneixen. Hi ha moments de calma, de certa felicitat”. La vida continua.

Dossier El millor que m'ha passat el 2022
Vés a l’ÍNDEX
stats