Societat 29/10/2014

Tenir fills ens fa més feliços?

Un nou estudi afirma que la felicitat dels pares depèn del nombre de fills i de l'edat dels progenitors

Ara
2 min
La felicitat que senten pares i mares està en funció de la seva edat i del nombre de fills / GETTY

BarcelonaCulturalment assumim, sense discussió, que ser pares o mares ens fa feliços. És normal, tenint en compte l'extraordinària energia i els recursos necessaris per portar un nen al món, tenir-ne cura, alimentar-lo, educar-lo. Però, més enllà de les frases fetes i dels estereotips, tenir fills augmenta la nostra felicitat? Mikko Myrskylä, de la London School of Economics i l'Institut de Recerca Demogràfica Max Planck de Rostock (Alemanya), i Rachel Margolis, de la Facultat de Ciències Socials de la Western University, al Canadà, es van proposar trobar una resposta a aquesta pregunta. I la resposta parla de felicitat, sí, però amb graus: depèn de l'edat que tenen els pares quan tenen el seu primer fill, i del nombre de fills que tenen.

Segons l'estudi 'Felicitat, abans i després de tenir fills', publicat a 'Demography', la revista més important de la disciplina, els pares i les mares se senten més feliços durant l'any anterior i posterior al naixement del seu primer fill. De fet, el període de temps al voltant del part és el que mostra un moment més àlgid de felicitat. Pel que fa a les diferències entre homes i dones, el treball conclou que les mares senten una felicitat més gran després del part, i durant el primer any de vida del nadó. A partir d'aquí, en canvi, aquest nivell de felicitat cau de forma brusca. Els homes són més constants: no arriben a ser tan feliços i no deixen de ser-ho de forma tan ràpida. A llarg termini, pares i mares mostren uns nivells de felicitat semblants.

Els més feliços, entre els 35 i els 49

L'estudi constata que els pares i mares més feliços són aquells que tenen el seu primer fill entre els 35 i els 49 anys. No només es mostren més feliços, sinó durant més temps. En canvi, les parelles que tenen el seu primer fill quan tenen entre 23 i 34 anys, tot i sentir-se molt felices durant els primers mesos de vida del nadó, noten com aquesta felicitat decau de forma brusca a partir del primer any.

El tercer, insignificant

Els investigadors també apunten que la felicitat que senten pares i mares disminueix a mesura que tenen més fills. Un primer fill produeix una sensació de felicitat intensa, però el segon ja provoca un efecte molt menor. A partir d'aquí, els successius parts no tenen conseqüències en la felicitat dels progenitors. "Pel que fa a la trajectòria de la felicitat, el tercer fill és insignificant des d'un punt de vista estadístic", apunta l'estudi.

El treball remarca que en les societats més avançades les parelles amb un nivell cultural alt o mitjà són pares més tard i tenen menys fills. Aquestes són les més felices, segons el treball. En canvi, els pares més joves i menys educats no només no són més feliços en tenir fills, sinó que, ben al contrari, ser pares els pot fer més infeliços. Per Margolis, això explica per què en la majoria de societats avançades s'ha convertit en norma "posposar la fertilitat i tenir menys fills".

stats