Societat 09/04/2021

PP i El Pi demanen al govern espanyol que prioritzi la vacunació a les Illes com ha plantejat Itàlia

També han firmat un manifest a favor de la recuperació econòmica

Catalina Riera
3 min
Partits polítics durant la signatura del manifest

PalmaL'anunci que ha fet el govern italià d'immunitzar els residents d'algunes de les illes per atreure el turisme aquest estiu ha despert les opinions de partits polítics de les Balears. El Partit Popular i El Pi han reclamat al govern espanyol que en segueixi el mateix exemple. Així ho han recalcat després d'un acte en el Palau de Congressos en el que s'ha signat el manifest "Tots Junts", que té com a objectiu reactivar l'economia de les Balears.

El president del Partit Popular, Biel Company, ha assegurat que "mentre països com Itàlia treballen per oferir illes segures al turisme, Sánchez i Armengol continuen sense reaccionar". Company considera que, si s'han de comprar vacunes, les Balears "han d'estar a primera línia".

El president d'El Pi, Antoni Amengual, també apunta que l'Arxipèlag "necessita un tractament específic dins la campanya de vacunació. Som una comunitat turística i fins ara el govern de Pedro Sánchez no ho ha fet així. Pensam que aquesta seria la solució més adient per aquesta terra".

Així mateix, el senador del PSIB, Cosme Bonet, ha recalcat que la iniciativa d'Itàlia "és interessant" i que si funciona "podem estudiar plantejar-nos-ho". Per la seva part, el portaveu d'Unides Podem, Alejandro López, ha afegit que el més important és que "la vacunació arribi a temps perquè hi torni a haver temporada turística i es torni a recuperar l'economia".

Per part seva, el vicepresident Executiu de Melià i president d'Exceltur, Gabriel Escarrer, també ha exposat la seva opinió en el seu perfil de Twitter respecte a la vacunació d'Itàlia. Ha recordat aquest divendres que tant Itàlia com Grècia han començat a vacunar per a ser "illes lliures de covid-19", una iniciativa que reivindiquen des de l'associació turística per poder tenir temporada d'estiu.

Signatura del manifest "Tots junts"

Els partits polítics de les Balears, excepte Vox, han signat el manifest 'Tots Junts', un document amb propostes per cercar una sortida a la crisi econòmica generada pel coronavirus. La signatura s'ha fet aquest divendres en un acte organitzat per la Fundació Forteza-Rey, en el Palau de Congressos de Palma.

Aquesta iniciativa pretén donar a conèixer tots els problemes que afecten el sistema sanitari, l'ocupació laboral, la protecció social, la defensa d'empreses, la falta de liquiditat, l'increment d'imposts, els problemes dels autònoms, el turisme, la diversificació econòmica i la millora de la formació i medi ambient.

El manifest destaca la necessitat d'arribar a acords que permetin treballar junts per superar la crisi sanitària i econòmica que s'ha patit des de fa dècades a les Balears. Per això, una de les reivindicacions és que les Illes disposin d'un sistema de generació, recopilació i emmagatzematge de dades que permeti disposar de la informació i els elements necessaris per a prendre decisions òptimes a cada moment.

Un altre dels objectius és "salvar" la temporada d'estiu d'enguany. Per això, una de les prioritats és centrar els esforços en la vacunació fins a arribar, com a mínim, al 70% de la població. Protegir l'ocupació és un altre de les propostes del manifest, i els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTO) són una eina "imprescindible" que s'han de mantenir fins que els treballadors es puguin guanyar el sou. També afegeix que, a més de mantenir la renda social, cal establir un sistema "adequat per evitar que hi hagi illencs que es quedin desenganxats en sortir de la crisi actual". La diversificació és un altre dels punts del manifest, així com la formació, la recerca i les mesures mediambientals per lluitar contra el canvi climàtic. El manifest també planteja els fons europeus com "un repte, una oportunitat i una gran responsabilitat" per a les Balears, que "no es pot deixar perdre si es volen dur a bon terme la major part de les iniciatives que es proposen en aquest document".

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tancat l'acte. Durant la seva intervenció ha apostat per treballar "tots junts per salvar aquesta situació, sumant esforços". També ha destacat la feina que es fa des de la Mesa de Diàleg Social, que reuneix a les administracions, empresaris i sindicats per anar adoptant mesures amb el covid-19. També ha apuntat que l'objectiu de l'Executiu és incrementar el procés de vacunació a les Illes.

stats