Societat 31/08/2021

A partir d'aquest dimecres comença la temporada del raor a les Balears

Durarà fins dia 31 de març i es permetrà capturar 50 unitats al dia i un màxim de 300 per barca

ARA Balears
2 min
S'aixeca la veda a la pesca de raors.

PalmaA partir d'aquest dimecres, primer de setembre, ja es podran pescar raors a les aigües de les Illes. La pesca d'aquesta espècie, que està totalment prohibida de dia 1 d'abril fins al 31 d'agost, durarà fins dia 31 de març. La quantitat màxima que es permet capturar per llicència de pesca són 50 unitats al dia, i no es podran superar les 300 per embarcació.

Així mateix, tot i que la veda s'aixeca aquest dimecres, s'haurà d'esperar fins dijous dia 2 si es vol anar a pescar a la reserva marina del Llevant de Mallorca, a la del Nord de Menorca i a la de l'Illa de l'Aire –també a Menorca–, ja que en aquestes està prohibit pescar-hi en dimecres. En el cas de la Badia de Palma, s'haurà d'esperar fins al divendres 3, ja que no s'hi permet pescar ni en dimecres ni en dijous.

La pesca del raor és principalment de caràcter recreatiu. Pel que fa a les embarcacions recreatives, a les Balears n'hi ha més de 12.000 llicències. De manera professional, són poques les persones que s'hi dediquen, i ho fan de manera ocasional.

Creix la població de l'espècie

La veda del raor es va establir per primera vegada l'any 2000, quan arribava fins al 31 de juliol. Fins avui dia aquest termini s'ha ampliat gràcies a criteris biològics i altres mesures. Per exemple, a les reserves marines de Mallorca s'ha establert un ham de 5,7 mm per a la seva captura. Com a resultat d'això i de l'elevat grau de compliment de la veda, les captures s'han mantingut en totes les zones de pesca i la presència de l'espècie s'ha incrementat, de mitjana, un 20%.

Cal recordar que els recreatius que pesquin raors tindran a la seva disposició, com ja tenien la temporada anterior, una aplicació mòbil (Diari de Pesca Recreativa) amb la qual podran informar la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació de les captures. Els pescadors que ho vulguin en podran informar, també, l'Administració a través d'un formulari.

stats