Parc Nacional de Cabrera
Societat 29/04/2024

El Parc Nacional de Cabrera compleix 33 anys

La protecció del Parc Nacional passà de les 10.021 hectàrees protegides a 90.800 l'any 2019

1 min
El parc nacional de Cabrera

PalmaEl Parc Nacional de Cabrera compleix aquest dilluns 33 anys d'ençà que es convertí en el primer parc nacional maritimoterrestre d'Espanya. Avui, el parc té una superfície protegida de 90.794 hectàrees, 89.478 de les quals corresponen al medi marí i la resta a les 19 illes i illots que formen l'arxipèlag.

Aquesta protecció, però, no va ser fàcil d'aconseguir, ja que segurament hauria estat impossible sense la insistència d'entitats ecologistes com el GOB i Greenpeace durant els anys 80. Amb tot, la declaració del parc va suposar un llarg procés que va culminar amb una iniciativa legislativa popular que es va aprovar al Parlament espanyol.

El 1983 l’entitat ecologista es proposà fer fora els militars de l’Arxipèlag, que perjudicaven les colònies d’aus marines i el medi amb pràctiques de tir i bombardejos. Gràcies a Greenpeace, liderat pel mallorquí Xavier Pastor, s’aconseguiria que el Ministeri de Defensa hi suspengués les maniobres i que poc després Cabrera fos declarada parc nacional.

Pel 30è aniversari del Parc Nacional, Cabrera es convertí en la primera illa energèticament autosuficient amb la instal·lació d'un centenar de plaques fotovoltaiques que han permès que l'illa redueixi el consum d’aigua i d’electricitat i minimitzi l’ús de combustibles fòssils. Ara, 33 anys després de la declaració, el Parc gaudeix d'una "bona salut" de les praderies de posidònia i de la conservació de la fauna i flora, segons l'Imedea. De fet, la flora del Parc està comptabilitzada amb més de 500 plantes vasculars, 22 espècies de fongs, 21 espècies de líquens i 162 tipus d'algues marines.

stats