Paralitzen el desnonament d'un home de 83 anys amb càncer a Palma

L'actuació estava prevista per a aquest divendres a les 13.30 h, però el Tribunal Superior de les Balears l'ha suspesa

El Tribunal Suprem de Justícia de les Balears (TSJIB) ha paralitzat aquest divendres el desnonament d'un home de 83 anys que pateix càncer i demència senil. L'afectat és Julio Díaz Canellada, un veterà de la guerra del Vietnam de nacionalitat estatunidenca que viu en una planta baixa ubicada entre els barris del Rafal Nou i el Viver, a Palma. S'havia donat l'ordre de desnonar-lo aquest divendres a les 13.30 h, però la querella criminal que han presentat els seus advocats contra el jutge a darrera hora ha aconseguit aturar el procediment.

"Ell no té constància que se n'hagi d'anar, no té clara la situació", ha afirmat la membre de la Plataforma. La resta de persones que estaven amb ell, una desena de voluntaris, han celebrat la notícia amb molta alegria. "Ha estat indescriptible, estam contentíssims", ha afegit. 

Segons la portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), Àngela Pons, la defensa de la víctima s'ha querellat contra el jutge "per mentir per escrit i narrar fets falsos". Pons ha indicat que la paralització no és definitiva, atès que depèn de la resposta que rebin del TSJIB al recurs interposat. Els advocats que estan lluitant perquè Julio Díaz conservi la seva casa ho fan pro bono, és a dir, "sense cobrar res: han vist que hi havia mala fe i hi han volgut participar", ha explicat la voluntària de la plataforma.

Un préstec de 60.000 euros

L'home de 83 anys ha arribat a aquesta situació per culpa d'un préstec de 60.000 euros a pagar en tres anys que va demanar per ajudar un amic a muntar un bar. Àngela Pons ha denunciat que "el notari no hauria haver deixat que es firmàs, perquè una persona de més de 80 anys estava posant la seva casa com a aval". Per això, ha demanat "que els notaris pensin que són persones, que amb una firma se'ls està hipotecant la casa per a la resta de la vida". "No veien que en tres anys sent avalador d'un préstec de 60.000 euros perdrien la casa?", es demanava amb indignació.

Atès que el jutge no volia aturar el desnonament de cap manera, la PAH s'ha posat en contacte amb la secretaria judicial, que ha argumentat que "aquest senyor té un recurs". Es refereixen als 92.000 euros que va rebre de la subhasta de la casa, un preu molt inferior al valor real, segons Pons, ja que la casa té prop de 400 metres quadrats en total. Aquests doblers, però, "estan en guàrdia i custòdia perquè si es guanya la querella s'hauran de tornar", ha puntualitzat, de manera que no hi poden comptar.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF