Per pa i per sal
Societat 09/04/2022

Petites capses de desig

Caterina Gelabert
3 min
Panades, una tasca familiar d’aquests dies.

Palma“Sa madona sortirà

de dins sa cuina abrigada,

i dirà a sa criada:

—Donau-los una panada

sa més grossa que hi haurà”

A ca nostra, com quasi pertot, les panades eren una tasca familiar, col·lectiva, on cadascú tenia el seu lloc i les seves funcions sense distincions de gènere. A la cuina es generava un moviment constant i sense treva, una energia estimulada pel desig, per l’obtenció d’una capseta cruixent i calenta on s’estotjaven els sabors cobejats des de feia tant de temps. Quan a la post no hi cabia ni una panada més, la dúiem cap al forn i ja només quedava esperar que el forner tingués la destresa suficient per coure-les com tocava. I continuàvem amb els rubiols, les estrelles o crespells i les greixoneres de brossat, que la fi del món no ens havia d’agafar desprevinguts. Ara seguim el mateix ritual, en feim menys quantitat i les enfornam a casa. Continuam emprant el vocabulari propi de la jornada: pastar, fènyer, llauna, crostaparar, aprimar, tapadora, pessic, aprimador...

L’origen de les panades no és prou clar. Tal com assenyala Antoni Contreras a Capítols de cuina mallorquina, consta que les panades són un element comú a les tres principals cultures mediterrànies, la jueva, l’àrab i la cristiana, i és difícil constatar en quina d’elles s’originà primer. En el receptari català medieval El Llibre de Sent Soví hi trobam documentada l’elaboració de les panades, de major tamany que les nostres, farcides d’aus com el pollastre o les perdius o de peixos com la llamprea. En els receptaris que es publicaren a Mallorca a partir del s. XVIII es diferencien les receptes provinents de cases senyorials per l’ús d’ingredients com el sucre, la llet o els ous, a diferència de les panades de les cases senzilles, elaborades només amb oli, aigua, saïm i farina. A tots apareix més d’una recepta de panades a cada publicació, fruit de l’intercanvi que hi havia entre la gent i que en denota encara més la popularitat i el consum. Per posar-ne dos exemples, en el llibre Cuyna Mallorquina d’Alcàntara Penya se n’hi descriuen deu, a més d’una de panades dolces i tres per a panades de peix. A Cuina popular de Mallorca (Sóller, 1935) n’hi llegim 16. En molt poques ocasions es parla del farcit, a diferència dels receptaris medievals. De totes vull destacar les panades agres del llibre Antics receptaris de cuina mallorquina, que n’acull tres fórmules diferents sota una adjectivació que a primer cop d’ull no convida a tastar-les. Tanmateix, es tracta d’una pasta amb saïm, oli, aiguardent i farina. Vull pensar que és l’ús d’aquest esperit el que li dona el nom tot i que d’agra, la pasta, no en té res. En altres receptes és freqüent que s’emprin licors com l’anís, el vi blanc, el vi ranci o la malvasia. A La cuinera pràctica (Felanitx, 1935), amb el nom de pasta de panades fines, hi trobarem una recepta similar que inclourà de nou l’aiguardent i que és la que segueix a continuació. Reconec que costa canviar la recepta familiar, la que ens han transmès de generació en generació. Però si teniu ganes de tastar-ne de noves provau de fer-la un dia d’inspiració.

Escric aquest article en memòria de Jaime Vidal, periodista gastronòmic amb qui havia compartit impressions i receptes de Mallorca. Gran investigador del nostre llegat, deixa un buit important en la protecció del nostre patrimoni culinari. Descansa, Jaume.

Panades agres de me i carxofes negres

Tallarem el me i la xulla a bocins petits, el salpebrarem i el guardarem fins a l’endemà. Tallarem les carxofes i els grells, els posarem en un recipient i els salpebrarem. Hi posarem pebre bord i un raig d’oli i ho mesclarem bé. Ho reservarem.

Per a la pasta, posarem els vermells d’ou en un ribell. Hi afegirem l’aiguardent, l’oli, la llet i el saïm. Mesclarem bé. Cerndrem la farina i l’hi abocarem dins. Farem una pasta que no s’aferri a les mans. Afegirem farina o llet segons el que calgui. Pastarem i deixarem que la massa reposi una estona.

Dividirem el pastó en porcions d’uns 90 g cada una. En separarem una petita part per fer la tapadora i amb la resta farem una bolla. Començarem la cassoleta de la panada fent un forat al mig amb el dit gros i anirem engrandint-la i aprimant les parets fins que tingui la gruixa del nostre gust. L’omplirem posant-hi una cullerada de carxofes, una capa de carn i una mica de sobrassada. Amb la resta de pasta farem una bolla que aplanarem fins que tinguem una tapadora. Cobrirem la panada, n’unirem els extrems i hi farem els pessics per cloure-la. 

Encalentirem el forn a 180 ºC. Courem les panades durant 40 minuts, aproximadament. Amb aquestes quantitats en sortiran unes 16 unitats.

Ingredients

Per a la pasta

  • 900 g de farina 
  • 4 vermells d’ou 
  • 300 g de llet 
  • 50 g d’oli oliva 
  • 50 g d’aiguardent 
  • 120 g de saïm 

Per al farcit

  • 900 g de cuixa o braç de me sense os
  • 100 g de xulla de la ventresca 
  • sobrassada
  • 1 manat de grells
  • 8 carxofes negres
  • pebre bord, pebre bo, oli, sal 

Autora del blog taulaposada.com
stats