Societat 19/04/2023

Una palmesana, primera dona a dirigir una comissaria de la Policia Nacional a Menorca

Relativitza el fet de ser dona i fa una crida als joves perquè es facin policies

Iván Martín
1 min
Francisca Veny, primera dona en comandar una comissaria a Menorca.

MAÓLa inspectora en cap de la Policia Nacional Francisca Veny s'ha convertit en la primera dona a dirigir una comissaria a Menorca. Nascuda a Palma l'any 1978, Veny substituirà l'inspector Hugo Rodríguez, que ha exercit els dos últims anys de manera interina a Maó.

Reconeix que és un canvi molt important, perquè les funcions passen de més operatives a gestionar personal i recursos. Llicenciada en Dret i Màster en Ciències Policials, es va incorporar l'any 2012 al grup de delinqüència econòmica i delictes tecnològics de Palma. També ha exercit com a cap de gabinet tècnic de la prefectura superior balear, i entre el 2016 i el 2018 va estar al capdavant de la Policia Judicial a la comissaria de la Platja de Palma.

Veny assegura que és un orgull arribar a Menorca i ser la primera dona a comandar una comissaria, tot i que per a ella "el gènere és indiferent, la prioritat és exercir correctament la feina". Admet que hi ha molts més homes que dones a la Policia Nacional, però que en els últims anys està canviant la dinàmica: "A Menorca no havia ascendit cap dona, però a la resta de l'estat espanyol hi ha moltes comissaries i amb una responsabilitat molt elevada".

Pel que fa als reptes de futur, la inspectora en cap assenyala que li agradaria rebaixar la rotació d'agents, motiu pel qual fa una crida als joves per incorporar-se al cos policial: "Els que venen després marxen perquè tenen família fora, fet que no succeiria si els policies fossin menorquins". L'any 2018, Veny va passar a ser la responsable de blanqueig de capitals fins al seu ascens a inspectora en cap.

stats