Societat 15/09/2022

Què passa amb la mala qualitat d'aire a Palma?

L'estació de Foners registra una qualitat "molt desfavorable" per l'acumulació de les partícules en suspensió durant dos dies consecutius

Patrícia Segura
2 min
Contaminació a Palma.

PalmaQuè passa amb la mala qualitat d'aire a Palma? L'estació de control de qualitat de l'aire del carrer dels Foners a Palma ha registrat una qualitat de l'aire "molt desfavorable" durant dos dies consecutius, segons l'índex del Ministeri de Transició Ecològica. La causa és una gran acumulació de les partícules en suspensió PM2.5, que són les més perilloses per a la salut.

Mentre a les dues altres estacions de Palma la qualitat de l'aire és bona, en aquesta estació els nivells de partícules són molt elevats. Des d'aquest dimecres, la contaminació ha superat els valors recomanats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que són 15 ug/m³ per les PM2.5 (2,5 microns o menys) i 45 μg/m³ per les PM10 (amb un diàmetre de 10 microns o menys). La mitjana aquest dimecres a l'estació era tres vegades superior en el cas de les més petites i quasi la meitat en el cas de les més grans.

D'on venen aquestes partícules? Miquel Gili, portaveu d'Aemet a Balears, explica els factors que possibiliten aquest fenomen: "Una massa d'aire d'Àfrica de pols en suspensió procedent del Sàhara ha arribat a les illes aquests dies, encara que avui horabaixa les partícules aniran desapareixent per les pluges".

Però, en ser la de Foners l'única estació de Palma amb valors tan alts, no descarta que aquest fenomen meteorològic s'hagi agreujat amb la contaminació de la zona: "També pot ser perquè l'estació es troba devora les Avingudes i les particules poden entrar en interacció amb les emissions d'escapament dels cotxes de sulfat de sofre i C02, així com els fums dels vaixells del port". De fet, l'estació es troba a 1,7 quilòmetres d'una de les zones amb més trànsit de la Ciutat, entre el carrer de Manacor i l'avinguda d'Alexandre Rosselló. També, és la segona més propera al port de Palma, després de la de Bellver.

Índex de qualitat de l'aire del Ministeri de Transició Ecològica.

El meteoròleg afegeix que "les particuels més petites són les més perilloses per a la salut, sobretot per a la gent amb problemes respiratoris, perquè es poden respirar".

Per què les partícules són perjudicials? Les partícules en suspensió són l'acumulació de petits elements, sòlids o líquids no aquosos, a l'atmosfera, generats per alguna activitat antropogènica (combustió d'automòbils, indústria, agricultura...) o natural (incendis forestals, emissions volcàniques...).

Les més gruixudes, amb un diàmetre de 10 microns o menys, poden penetrar i allotjar-se profundament als pulmons. Però, les partícules fines (2,5 microns o menys) resulten encara més perjudicials per a la salut perquè poden travessar la barrera pulmonar i entrar al sistema sanguini.

A la web del Ministeri també alerten els grups de risc: "Redueix tota l'activitat a l'aire lliure, i considera executar les activitats a l'interior o ajornar-les fins quan la qualitat de l'aire sigui bona".

stats