La ciutat envaïda
Societat 21/03/2021

Palma, definitivament internacional (I)

La dècada dels 60 varen visitar la ciutat centenars de personalitats de tot arreu

Revisat per Jordi Bayona
2 min
La princesa Grace, Aristòtel Onassis, Maria Callas i el príncep Raniero durant les seves vacances a Palma el 1961 a l'hotel Son Vida.

PalmaEncara que en els anys 50 s’estrenà la pel·lícula Jack el Negro i més tard arribà Errol Flynn, la ciutat continuava més endinsada en si mateixa que oberta al món (exceptuant-ne un petit redol internacional que creixia ràpidament al barri del Terreno). En canvi, la dècada dels 60 serà la de l’explosió internacional de Palma. Ens visitarien centenars de personalitats de tot arreu, com llegim a l’obra de Matías Vallés Mallorca 20th Century. An essential destination, peça clau per entendre la irrepetible popularitat mundial de la ciutat dels anys 60.

Vingueren personatges mítics com Haile Selassie, que va estar allotjat a l’hotel Victoria el 1967, el mateix any que ens visità el rei Saud d’Aràbia, que va repartir milers de pessetes als jugadors del Mallorca per la seva esportivitat. El 23 de juny de 1961 fou inaugurat l’hotel Son Vida, que va ser l’establiment emblemàtic de Mallorca d’aquella dècada. A l’esdeveniment hi assistiren més de cinc-centes personalitats de tot el món que componien el goldbook monàrquic i artístic del moment, encapçalat pel príncep Raniero de Mònaco i la princesa Grace, que arribaren a Mallorca a bord del vaixell Christina, amb el magnat Aristòtel Onassis i la diva de l’òpera Maria Callas. Entre els convidats més cèlebres, també hi figuraren Montgomery Clift, Elsa Martinelli i Charles Farrell. La premsa rosa deixà testimoni de la jornada, que va concloure amb l’actuació d’un improvisat quartet: Elsa Maxwell al piano, Raniero a la percussió, i Onassis i Callas al micròfon interpretant cançons gregues. Les fotos varen fer la volta al món i Palma va ser descoberta com la capital chic d’estiu a tota Europa.

L’hotel Son Vida allotjà igualment la família reial espanyola fins que es declarà Marivent com a residència oficial, l’any 1973. També fou freqüentat per la monarquia saudita i la marroquina. Un altre rei, encara que sense tron, Humbert de Savoia, també va venir a Palma per participar en un acte monàrquic per a la restauració de la Monarquia a Itàlia, amb molt poc èxit pel que s’ha pogut constatar.

La projecció exterior de Palma registrà en aquests anys un efecte allau i la nòmina dels visitants vip s’allargà tant que pareixia no tenir fi. De fet, costa trobar una personalitat d’envergadura en l’àmbit artístic, econòmic, polític o social de llavors que no tingui referenciada una visita a Palma. Molts dels grans noms propis d’aquesta dècada daurada aterraren a la ciutat, atrets per l’ambient d’esbarjo cosmopolita que destil·lava. Parlem, només per citar-ne alguns, d’Anthony Quinn, Michael Caine, Yehudi Menuhin, Brigitte Bardot, Gunter Sachs, Jean Paul Belmondo… Zsa Zsa Gabor també pernoctà còmodament al Son Vida, però va haver de passar un darrer vespre al quarter de la Guàrdia Civil per no pagar la factura…

stats