Societat 22/01/2021

A Palma es podrien evitar 52 morts per contaminació cada any si es complissin les recomanacions de l'OMS

Malgrat això, Ciutat està en el número 561 del llistat de les 858 urbs europees estudiades per l'Institut de Salut Global de Barcelona

K. O.
2 min
El sinistre ha provocat importants retencions a la Via de Cintura.

PalmaA Palma moren cada any a causa de la contaminació de l'aire 52 persones que es podrien haver salvat si es complissin les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), mentre que a Eivissa es podrien evitar cinc morts anuals, segons adverteix un estudi de l'Institut de Salut Global de Barcelona. El projecte cerca calcular els impactes que té en la salut la planificació urbana i el transport en 1.000 ciutats europees, entre les quals hi ha les dues ciutats de les Balears.

Agrupant les ciutats que formen part d'una mateixa àrea metropolitana, el rànquing final inclou 858 urbs europees. En la primera posició es troben les que tenen pitjors dades sobre mortalitat relacionada amb la contaminació de l'aire, mentre que les darreres posicions en tenen de millors. En aquest llistat, Palma es troba en el número 561 i Eivissa, en el 556. L'estudi també assenyala que si es reduïssin els nivells de contaminació al nivell més baix registrat entre totes les ciutats estudiades, a Palma se'n podrien evitar 179 cada any i a Vila, 15.

Pel que fa a la contaminació atmosfèrica, a Palma es registra una mitjana anual de 12,5 micrograms per metre quadrat de partícules fines o PM2,5, que contenen una mescla d'elements sòlids i líquids que estan en suspensió a l'aire. La mateixa xifra quasi és la mateixa a Eivissa (12,6). L'OMS estableix que no s'haurien de superar els 10 micrograms per metre quadrat de mitjana cada any, mentre que el màxim per a la Unió Europea és de 25 micrograms per metre quadrat. Les PM2,5 inclouen partícules de pols, metalls, ciment i matèria orgànica que arriben als pulmons, segons l'Institut de Salut Global de Barcelona. El trànsit, la calefacció domèstica, la combustió industrial i la crema de carbó i llenya són les principals fonts que emeten aquestes partícules.

El visor de l'institut també valora les concentracions de diòxid de nitrogen (NO2), el contaminant més representatiu provocat pel trànsit de vehicles. A Palma se'n registra una mitjana anual de 20 micrograms per metre quadrat, mentre que a Eivissa puja lleugerament als 20,7. L'OMS recomana no superar el màxim de 40 micrograms per metre quadrat.

stats