Societat 28/05/2020

L'Ajuntament de Palma suspèn el pagament de la taxa d'ocupació de les terrasses per la crisi del covid-19

Cort no cobra el tribut des que va començar l'estat d'alarma i fins al 31 de desembre d'enguany

Ara Balears
2 min
Una de les terrasses del carrer Blanquerna, a Palma, ha obert en aquest primer dia de la fase 1.

PalmaL'Ajuntament de Palma no cobra la taxa d'ocupació de les terrasses als propietaris d'ençà que va començar l'estat d'alarma i aquesta mesura s'allargarà fins al 31 de desembre d'enguany, segons la modificació de l'ordenança fiscal aprovada aquest dijous en el ple telemàtic de la institució. La proposta ha estat aprovada amb els vots favorables de tots els grups polítics menys Vox, que s'ha abstingut, com ha informat l'agència Efe.

La formació d'extrema dreta ha demanat sense èxit que la suspensió fos fins al 31 de desembre del 2021 i ha qüestionat que els negocis hagin hagut de pagar el cànon de les terrasses durant les setmanes que han hagut de tancar per la crisi sanitària i que ara hi hagi, de fet, una tramitació burocràtica per recuperar els doblers.

El regidor d'Hisenda, Adrián García, ha explicat que l'aprovació de la modificació té un caràcter retroactiu que permet la devolució, però ha assenyalat que les devolucions les ha de fer la persona interessada. Per tant, l'Ajuntament no tornarà els doblers directament, sinó que s'ha de demanar expressament.

García també ha detallat que el Consistori va intentar fer la devolució, però "és un tribut molt complex i heterogeni" que té diverses modalitats de pagament i "era impossible", de manera que s'ha optat perquè es faci una sol·licitud per recuperar els doblers. Sobre els nous pagaments ha assegurat que "ningú ha de fer res per no pagar".

D'altra banda, el portaveu del PP, Julio Martínez, ha qualificat la modificació d'"insuficient" perquè creu que l'Ajuntament podria fer una reforma fiscal més ambiciosa i rebaixar més taxes.

Cal recordar que els bars, els restaurants i les cafeteries de Palma que tinguin places d'aparcament just davant poden muntar-hi terrasses per compensar les mesures sanitàries que obliguen a reobrir amb un aforament limitat del 50% i garantint una distància de dos metres entre persones.

stats