Societat 22/05/2024

L'OCB critica "l'exclusió" del sector cultural de la Mesa per a la sostenibilitat turística

Considera que el món de la cultura "i especialment el de la llengua, tenen molt a dir-hi"

ARA Balears
2 min
La presidenta del Govern durant la inauguració de la primera mesa del Pacte Social i Polític per a la Sostenibilitat de les Illes Balears.

PalmaL'Obra Cultural Balear (OCB) ha criticat que la Mesa per al Pacte Social i Polític per a la Sostenibilitat de les Illes Balears, constituïda aquest dimecres, "exclou" les entitats culturals. És per això que en sol·licita la incorporació. L'entitat denuncia que es va dir que a la Mesa hi són presents 140 interlocutors, entre els quals representants del món empresarial, econòmic, acadèmic, cultura i polític, "quan en realitat no n'hi ha cap de caràcter cultural".

L’OCB defensa que és l’entitat cultural de referència de la societat civil a les Illes Balears "la que disposa d'una trajectòria més dilatada, un major nombre de socis i una major implantació territorial". "No disposar d'entitats del món de la cultura com l’OCB contrasta amb la necessitat de valorar l’impacte de la massificació turística i la superpoblació sobre la sostenibilitat lingüisticocultural de les Illes Balears i la intenció de promocionar el turisme cultural que ha de tenir com a valors principals la creació, el patrimoni i la cultura pròpies", diu. L’entitat també considera que el món de la cultura, i especialment el de la llengua, "tenen molt a dir en aquesta mesa de diàleg i en sol·licita la incorporació".

Sense cap mesura a curt termini

La primera reunió de la Mesa per a la sostenibilitat, que el Govern ha convocat per posar sobre la taula la transformació del model turístic, ha finalitzat sense cap mesura a curt termini per part de l'Executiu, més enllà de la creació d'un comitè d'experts, sense data d'inici ni composició, que coordinarà la feina que una vuitena de grups de treball farà a partir d'ara. El director tècnic de la Fundació Impulsa, Antoni Riera, serà l'encarregat de dirigir-lo. L'objectiu és elaborar un document que serveixi com a full de ruta de la transformació del model turístic i posar solució al malestar que la saturació turística ha generat en la ciutadania.

Un dels mantres de la presidenta al llarg de la seva intervenció ha estat una crida a la prudència i a no caure en la precipitació. "Tots compartim la sensació que arribam tard i sembla que hem de córrer, però aquesta seria la primera errada. Tant de bo haguéssim arribat abans", ha dit, a més de fer referència a les 115.000 places turístiques que es varen crear durant les legislatures del Pacte d'esquerres.

stats