Tocar Terra
Societat 24/04/2022

Noves varietats i noves ajudes

Mateu Morro
3 min
Les noves ajudes són un estaló indispensable per promoure el paisatge cultural de la serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial.

Varietats de vinya recuperades

Mostren un potencial per elaborar vins innovadors, adaptats al mercat

La Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través de Semilla i de l’IRFAP, ha organitzat un tast de vins experimentals de varietats de vinya recuperades o en procés de recuperació, amb l’objectiu de valorar-ne el potencial enològic. Es va considerar que les varietats recuperades mostren un potencial molt ben adaptat per elaborar vins innovadors, adaptats al mercat i a les condicions de canvi climàtic. Es varen analitzar el callet blanc de l’anyada 2020, l’escursac de l’anyada 2021, el giró negre de l’anyada 2019, l’esperó de gall del 2019, el mancès de tibús de l’anyada 2015 i el callet negrella del 2018. El callet negrella, l’esperó de gall i el mancès de tibús varen ser autoritzades el 2020, i l’escursac el 2016. La recuperació de varietats de vinya antigues ha implicat més de deu anys de recerca de l’IRFAP amb el suport del Ministeri d’Agricultura.

Ajudes a la serra de Tramuntana

Representen un compromís amb els agents que protegeixen l’espai

El Consorci de la Serra de Tramuntana ha obert una nova convocatòria d’ajudes per promoure la recuperació d’elements etnològics i arquitectònics; la recuperació del paisatge agrícola; dels espais agrícoles i forestals de titularitat municipal; per al manteniment, la neteja i la conservació dels espais públics, i la redacció de catàlegs de camins públics. El Departament de Territori del Consell Insular de Mallorca valora que les subvencions superen el milió d’euros i que representen un important compromís amb els agents implicats en la protecció de la Serra. Les noves ajudes certament són un estaló indispensable per promoure el paisatge cultural de la serra de Tramuntana com a Patrimoni Mundial, que és l’objectiu.

Ajudes del Leader Mallorca

La línia, de 350.000 euros, aportada per Agricultura, comprèn 37 municipis

L’Associació Mallorca Rural, pel seu compte, també ha presentat una nova línia d’ajudes per impulsar projectes del sector productiu, de les cooperatives i de les associacions, amb vinculació al sector agrari i al medi rural. Els fons són aportats pel Programa de Desenvolupament Rural que gestiona la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació a través del Fogaiba. L’import de la línia d’ajudes és de 350.000 euros, comprèn 37 municipis de Mallorca i pretén afavorir noves formes de comercialització, la conservació del patrimoni, la gestió sostenible dels recursos i accions de formació i sensibilització. D’altra banda, l’associació ha posat en marxa un programa de difusió per tal de fer conèixer les ajudes als possibles beneficiaris.

Diada de l’Agricultura Ecològica

Porreres acollirà aquesta jornada amb la Fira Estatal de la Biodiversitat Cultivada

Aquest diumenge torna a Porreres la Diada de l’Agricultura Ecològica, enguany centrada en el tema de la ramaderia extensiva, però que incorpora, a més, la XXIII Fira Estatal de la Biodiversitat Cultivada. El programa és dens i d’alt nivell: debat sobre la ramaderia extensiva i sobre les varietats locals, assemblea de la Xarxa de Llavors, exposició sobre el paper de la llana, curs de ramaderia ecològica, presentació del Pla d’acció de la biodiversitat cultivada i d’experiències de recuperació, xerrada sobre els distintius com a eina de promoció, visites a finques, dinar degustació de receptes amb varietats locals, taller sobre galletes artesanes amb blats antics i sobre les plantes silvestres, espai de debat per a la creació de la Xarxa balear de varietats locals... Una convocatòria molt oberta que representa un important esforç d’organització i és l’expressió d’iniciatives que estan aconseguint cada dia millors resultats.

El Parlament, a favor de la pagesia

Posarà en marxa els mecanismes perquè tota la superfície útil s’usi per produir

En el Parlament s’ha presentat una proposta, de banda dels grups que donen suport al Govern, que insta a posar en marxa els mecanismes que aporta la Llei agrària per tal que tota la superfície agrària útil de les Illes sigui usada per a la producció d’aliments. També proposa coordinar un pla per al relleu generacional a la pagesia de les Illes Balears i legislar en favor del producte local. Per un altre cantó, s’han aprovat propostes a favor d’implementar una ajuda per a les explotacions ramaderes davant les conseqüències de la guerra d’Ucraïna, a favor d’impulsar el producte local i a favor de l’agricultura ecològica. Durant anys, el debat polític balear va fer a un costat el sector primari; ara, però, sembla que les coses estan canviant.

stats