Dossier: Miram el futur
Societat 31/12/2022

Nova etapa per a la universitat

Les avaluacions de la nova LOMLOE han deixat un final d’any amb malestar i incertesa

2 min
El 2023 s’aplicarà la nova llei universitària.
Dossier Miram el futur Desplega
1.
Unes eleccions que poden canviar el rumb de la política balear
2.
Un superany electoral per examinar el xoc a l’Estat
3.
Part dels empresaris volen menys saturació l’any que ve
4.
Un repte gairebé impossible: trobar pis a preu raonable
5.
Què pujarà, què baixarà i de què han d'estar pendents les nostres butxaques el 2023
6.
S'acabarà la guerra a Ucraïna? Cinc claus per interpretar el món del 2023
7.
Cas Cursach, cara B
8.
El desafiament de reduir l’ús del cotxe
9.
El desenllaç del ‘Només sí és sí’ i avenços autonòmics
10.
Nova etapa per a la universitat
11.
L’any de l’Agència de Salut Pública
12.
L’any de les presses per fer més línies de transport públic
13.
Pocs mesos per enllestir els projectes pendents
14.
Del repte audiovisual a l’Acampallengua
15.
Mallorca s’obre al cinema asiàtic

PalmaEl 2022 ha estat l’any de posada en marxa de la LOMLOE i el 2023 serà el torn de la universitat. La Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU) ha estat aprovada al desembre al Congrés i ara només queda que sigui ratificada al Senat per començar a aplicar-se l’any entrant. La llei vol posar fi a una època d’infrafinançament de les universitats públiques que arrosseguen des de l’anterior crisi financera i eleva la inversió pública dedicada al món universitari: preveu arribar a l’1% del PIB l’any 2030. 

L’altre objectiu cabdal és posar fre a la temporalitat convertint les places temporals en indefinides. Cal dir que la UIB és una de les universitats de l’Estat amb més docents amb contractes temporals: representen el 62% del personal. Altres avenços importants a la universitat pública illenca serà la implantació dels nous graus de Ciències Marines, Farmàcia i Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport.

D’altra banda, les avaluacions de la nova LOMLOE han deixat un final d’any amb malestar i incertesa, sobretot a la Secundària: les tradicionals ‘notes’ han estat substituïdes per un sistema d’ítems que molts docents i famílies no entenen. No és una queixa nova: a principi de curs els sindicats i la FAPA ja varen demanar més temps per aplicar la normativa, pel gran canvi que suposa i la manca de formació. Per ara, s’ha aplicat a l’Educació Infantil i als cursos senars, i el curs 2023-24 s’haurà d’implantar a la resta de cursos. A més, les eleccions poden marcar un altre cop d’inestabilitat a la normativa educativa, ja que el PP s’ha oposat tant a la LOMLOE com a la llei balear –Marga Prohens ja va avisar que en faria una de nova. 

Negociació sindical

La Conselleria de Martí March té pendent negociar amb la pública i la concertada nous acords marc de millores sociolaborals 2023-2027, que per ara els sindicats han criticat per manca de concreció. L’avanç en les infraestructures continuarà com a repte a assolir, per donar resposta a l’augment de la població escolar. Palma haurà de continuar esperant el nou institut de Son Ferriol (que els veïns demanen des de fa tres dècades) i sembla que Campos sí que podrà estrenar escola nova, després d’una llarga espera de deu anys.

Dossier Miram el futur
Vés a l’ÍNDEX
stats