Dossier: Miram el futur
Economia 31/12/2022

Un repte gairebé impossible: trobar pis a preu raonable

La manca d’oferta provoca uns preus inassumibles, amb uns lloguers que gairebé arriben als 14 euros per metre quadrat

2 min
El 2023 s’acabaran més de 500 habitatges socials a les Balears.
Dossier Miram el futur Desplega
1.
Unes eleccions que poden canviar el rumb de la política balear
2.
Un superany electoral per examinar el xoc a l’Estat
3.
Part dels empresaris volen menys saturació l’any que ve
4.
Un repte gairebé impossible: trobar pis a preu raonable
5.
Què pujarà, què baixarà i de què han d'estar pendents les nostres butxaques el 2023
6.
S'acabarà la guerra a Ucraïna? Cinc claus per interpretar el món del 2023
7.
Cas Cursach, cara B
8.
El desafiament de reduir l’ús del cotxe
9.
El desenllaç del ‘Només sí és sí’ i avenços autonòmics
10.
Nova etapa per a la universitat
11.
L’any de l’Agència de Salut Pública
12.
L’any de les presses per fer més línies de transport públic
13.
Pocs mesos per enllestir els projectes pendents
14.
Del repte audiovisual a l’Acampallengua
15.
Mallorca s’obre al cinema asiàtic

PalmaSigui quina sigui l’estadística que es miri, un dels principals problemes de les Balears és l’habitatge. Aquesta situació és cada vegada més greu i ho continuarà sent els propers anys. El Govern i la resta d’administracions han posat en marxa algunes mesures, com les ajudes al lloguer –fa un mes es varen convocar amb una dotació de 8,7 milions d’euros–, però res no ha impedit que les Illes siguin la primera comunitat autònoma on comprar i llogar és ja tan car com els anys de la bombolla immobiliària, que va acabar amb una desfeta econòmica important.

Professionals, analistes i col·lectius socials asseguren que a les Balears s’ha fet un negoci d’explotació econòmica de les cases i els pisos, del qual viuen moltes famílies. Els ingressos que es generen són molt importants i no sembla que aquesta tendència hagi de canviar el 2023, tot i que es parli d’un cert refredament econòmic. En un article recent, l’ARA Balears demostrava que en un municipi com Pollença hi ha gairebé tantes places oferides a AirBnb com habitants. L’arrendament turístic i de temporada és un model econòmic que s’ha instal·lat a les Illes i aquesta situació no canviarà en un futur immediat.

Ara bé, l’any que ve haurien de culminar 551 projectes d’habitatge protegit –a hores d’ara en construcció–. Aquesta xifra implica un increment del 70% dels recursos públics destinats a l’habitatge social. Segons les dades del Govern, en acabar la legislatura s’hauran incorporat al parc públic un total de 1.276 cases, amb un augment del 72% de l’oferta que existeix avui dia.

Tot i aquesta gran aposta, és tan desmesurat el desequilibri entre oferta i demanda, amb una oferta turística tan gran dels habitatges, que les dades per al 2023 no canviaran gaire. 

Avui dia, portals com Fotocasa situen en un 20% la manca d’habitatge per cobrir les necessitats de lloguer que hi ha a les Balears. La manca d’oferta provoca uns preus inassumibles, amb uns lloguers que gairebé arriben als 14 euros per metre quadrat. Els experts hi insisteixen: l’Estat i les comunitats autònomes han de dur a terme mesures més clares i valentes per donar garanties i estimular els propietaris a posar els seus habitatges en el mercat. A més, amb la llei d’habitatge estatal encara pendent, hi ha un clam perquè el 2023 es faci realitat la limitació dels preus del lloguer.

Dossier Miram el futur
Vés a l’ÍNDEX
stats