Dossier: Miram el futur
Cultura 31/12/2022

Pocs mesos per enllestir els projectes pendents

El teatre Principal de Palma estrena Reis del món, basada en la seva novel·la homònima

2 min
El Centre Toni Catany ja està enllestit, però es desconeix quan obrirà.
Dossier Miram el futur Desplega
1.
Unes eleccions que poden canviar el rumb de la política balear
2.
Un superany electoral per examinar el xoc a l’Estat
3.
Part dels empresaris volen menys saturació l’any que ve
4.
Un repte gairebé impossible: trobar pis a preu raonable
5.
Què pujarà, què baixarà i de què han d'estar pendents les nostres butxaques el 2023
6.
S'acabarà la guerra a Ucraïna? Cinc claus per interpretar el món del 2023
7.
Cas Cursach, cara B
8.
El desafiament de reduir l’ús del cotxe
9.
El desenllaç del ‘Només sí és sí’ i avenços autonòmics
10.
Nova etapa per a la universitat
11.
L’any de l’Agència de Salut Pública
12.
L’any de les presses per fer més línies de transport públic
13.
Pocs mesos per enllestir els projectes pendents
14.
Del repte audiovisual a l’Acampallengua
15.
Mallorca s’obre al cinema asiàtic

PalmaLa consolidació de la programació del teatre Principal d’Inca és la fita que s’ha marcat el nou director, Miquel Àngel Raió, perquè la infraestructura esdevingui un referent no només de la Part Forana, sinó d’arreu de les Illes Balears. Després d’un primer any de trajectòria en què l’equipament s’ha posat a punt, ara toca convertir-se en un reclam per a una afició teatral creixent a la comarca del Raiguer. En les properes setmanes està previst que Raió anunciï aquesta programació, que tindrà en el teatre en català i els espectacles infantils i juvenils el punt fort.

Els seguidors de Sebastià Alzamora –autor de Ràbia, la novel·la més venuda en català a les Balears durant el 2022– tenen un altre motiu per estar-hi damunt. El teatre Principal de Palma estrena Reis del món, basada en la seva novel·la homònima. La relació entre el magnat Joan March i l’humanista Joan Mascaró la interpretaran els actors Toni Gomila i Blai Llopis, respectivament. Anunciat per al març, serà un dels espectacles imprescindibles de la temporada.

Abans del mes de març, però, tindrà lloc el Torneig de Dramatúrgia de les Illes Balears. Serà just d’aquí a dues setmanes quan quatre dramaturgs lluitaran pel títol al teatre Mar i Terra de Palma. S’enfrontaran Miquel Àngel Raió, Marina Salas, Pau Coya i Aura Foguet.

Equipaments pendents

Un dels projectes que s’havia d’enllestir l’any 2022 és el Centre Internacional de Fotografia Toni Catany, a Llucmajor, però ara com ara encara no hi ha data per a l’obertura. La directora general de Cultura, Catalina Solivellas, ha donat a entendre que serà dins el 2023, però també havia dit el mateix respecte de l’any passat. 

Si l’estrena de l’espai de Llucmajor s’endarrereix, és possible que li passi davant l’obertura de la Casa Blai Bonet, Centre de la Poesia, a Santanyí. Fa dos anys que el Departament de Cultura del Consell de Mallorca en començà les obres per dedicar la casa del poeta a un futur centre de poesia contemporània. El futur equipament s’integrarà a la xarxa de cases museu de la Fundació Mallorca Literària, formada ara mateix per la Casa Llorenç Villalonga, a Binissalem, i Museu de la Paraula - Casa Rafel Ginerd, a Sant Joan.

La previsió és que dins el 2023 s’executin les obres de construcció del Centre de Creació i Recerca de Llucalcari, a Deià. És un projecte del Govern per convertir el llegat dels catalans Joan Junyer i Dolors Canals en un espai de residències temporals per a artistes plàstics. Va ser el 1994 quan el Govern va obtenir aquestes cases en herència per part de la parella de creadors. 

La legislatura encara els darrers mesos i està per veure si tots els projectes embastats podran veure la llum abans d’eleccions.

Es Baluard Museu d’Art Contemporani de Palma ja ha anunciat que el 2023 hi ha haurà una nova edició del Laboratori d’Art i Pensament. El lema triat és ‘Zona de contacte: reparar les crisis 2023’, centrat en ecologismes, feminismes i fronteres. En prendran part el sociòleg de referència Boaventura de Sousa Santos, la directora de la Tate Modern, Frances Morris, i l’artista dels Estats Units Martha Rosler, entre d’altres. La conferència inaugural, que serà dia 26 d’abril, la pronunciarà De Sousa Santos amb el títol Desconstruir les fronteres, descolonitzar els sabers. Toni Mateu

Dossier Miram el futur
Vés a l’ÍNDEX
stats