Dossier: Miram el futur
Societat 31/12/2022

Cas Cursach, cara B

L’Audiència de Palma va tancar el cas amb una sentència absolutòria per a tots els processats

2 min
Cursach durant el judici
Dossier Miram el futur Desplega
1.
Unes eleccions que poden canviar el rumb de la política balear
2.
Un superany electoral per examinar el xoc a l’Estat
3.
Part dels empresaris volen menys saturació l’any que ve
4.
Un repte gairebé impossible: trobar pis a preu raonable
5.
Què pujarà, què baixarà i de què han d'estar pendents les nostres butxaques el 2023
6.
S'acabarà la guerra a Ucraïna? Cinc claus per interpretar el món del 2023
7.
Cas Cursach, cara B
8.
El desafiament de reduir l’ús del cotxe
9.
El desenllaç del ‘Només sí és sí’ i avenços autonòmics
10.
Nova etapa per a la universitat
11.
L’any de l’Agència de Salut Pública
12.
L’any de les presses per fer més línies de transport públic
13.
Pocs mesos per enllestir els projectes pendents
14.
Del repte audiovisual a l’Acampallengua
15.
Mallorca s’obre al cinema asiàtic

PalmaAmb la sentència del cas Cursach acabada de treure del forn a pocs dies d’acabar el 2022, el 2023 es planteja com l’any de la cara B de la macrocausa, és a dir, el procés contra els investigadors del magnat. L’Audiència de Palma va tancar el cas amb una sentència absolutòria per a tots els processats –que va fer pública el 22 de desembre–, incloent-hi els dos policies locals de Palma que quedaven com a únics acusats, Josep Mayans i Gabriel Mayol. Tota la resta d’implicats havien quedat exculpats el 29 de novembre, amb l’absolució oficial de Tolo Cursach i Tolo Sbert.

Així, la sentència del cas Cursach no només absol els acusats, sinó que fica encara més llenya al foc a la causa paral·lela, que està pendent de jutjar al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB), contra el fiscal Miguel Ángel Subirán, el jutge Manuel Penalva i els policies del Grup de Blanqueig de la Policia Nacional. Dels fins a 9 delictes que els imputaven, el TSJIB va deixar només el de revelació de secrets i omissió del deure de perseguir delictes. Ara bé, la Fiscalia va recórrer la interlocutòria que arxivava bona part del cas WhatsApp i el TSJIB el va estimar parcialment. Per això, recentment ha ordenat que es jutgin Penalva i Subirán també per amenaces i detencions injustificades.

Ara, a partir del que s’ha pogut veure durant el judici del cas Cursach, la sentència de l’Audiència amplia els possibles delictes comesos durant la instrucció. Concretament, acorda actuar per delictes de prevaricació, detenció il·legal i coaccions per saber si Penalva i Subirán –juntament amb la inspectora de Blanqueig– varen poder “cometre els fets que han afirmat els testimonis”.

Dossier Miram el futur
Vés a l’ÍNDEX
stats