Societat 07/02/2021

Un any del primer pacient amb covid-19 a les Illes

La data coincideix amb un altre descens de contagis: els casos nous de coronavirus ja són la meitat que fa una setmana

Ara Balears
2 min
Les Balears ja superen el milió de proves diagnòstiques fetes des del mes de març de 2020.

PalmaAquest diumenge, 7 de febrer, es compleix un any d'ençà que va arribar el primer pacient amb covid-19 a les Balears. Va ser un home d'origen britànic, però resident a les Illes, que s'havia contagiat quan era de viatge amb la seva família a una estació d'esquí francesa. Aquest va ser el primer dels 53.809 pacients que han passat la malaltia a l'Arxipèlag des del mes de març de 2020. Des d'aleshores, a més, ja han mort 628 persones.

Ara, 365 dies després, el conjunt de l'Estat supera la tercera onada de la pandèmia. Les xifres continuen també en descens a la comunitat autònoma i els casos diaris notificats ja han davallat a més de la meitat de fa una setmana. Si diumenge passat la Conselleria de Salut comunicava 295 noves PCR positives, avui la xifra ha estat de 136. Això suposa també 45 menys de les que es varen comptar ahir.

No obstant això, una incidència informàtica que pateix a hores d'ara Salut ha fet impossible actualitzar les dades que reben d'epidemiologia. Això impedeix conèixer la xifra de defuncions i saber si se n'ha confirmat alguna de nova entre dissabte i diumenge. Per ara, el total es manté en 628 morts.

La pressió hospitalària desaccelera el ritme de descens a causa de vuit nous ingressos actius a les plantes dels hospitals de les Illes –que ja tenen 317 pacients–, després de patir una davallada del 6,6% ahir. Ara bé, les Unitats de Cures Intensives tenen dues persones ingressades menys que ahir, la qual cosa situa el total en 125. A més, Atenció Primària ha donat 478 altes.

Les 3.374 proves diagnòstiques fetes en les darreres 24 hores han fet que les Balears superin el milió d'ençà que va començar la pandèmia. Ja se n'han fet 1.001.960. Una altra bona notícia és que la taxa de positivitat torna a davallar i passa del 4,44% d'ahir al 4,03% d'avui.

Les dades per illes permeten observar una lleugera millora en el cas d'Eivissa. Mentre que ahir va tenir 108 positius nous, avui la xifra cau a la meitat: 52. Els ingressos actius a planta són un menys que ahir, 116; i a les UCI són dos menys, 23. Atenció Primària encara segueix 2.861 casos.

En canvi, a Mallorca la situació es complica, amb nou pacients més a planta amb el contagi actiu –188– i els mateixos a UCI que ahir –95–. A més, s'han detectat deu proves positives més que ahir: 79. En aquest cas, Atenció Primària controla 3.310 casos.

Cap contagi nou a Formentera

A Formentera la presència del coronavirus és cada vegada menor. En les darreres 24 hores no se n'ha trobat cap cas nou i els serveis de Primària fan el seguiment de 82 persones a tota l'illa. A Menorca les noves proves positives són també residuals –cinc entre dissabte i diumenge–, al mateix temps que els ingressats a planta són 13 i els de les UCI, 7. Atenció Primària segueix l'evolució de 241 casos.

A les residències de gent gran no s'aprecien gaires canvis, tret que hi ha un usuari amb coronavirus més que ahir –63 en total– i un cas hospitalitzat més –60 en total–. Els professionals de centres geriàtrics amb el contagi actiu són 67, mentre que en tot el col·lectiu n'hi ha 150 que tenen la malaltia i 288 que estan en vigilància.

stats