Societat 02/10/2020

Nou museus de Mallorca s'uneixen per acostar la cultura als residents

La iniciativa 'Museus com a corredors segurs' integra visites guiades i gratuïtes per a grups d’un màxim de 10 persones

T. Riera
3 min
Presentació del projecte ‘Museus com a corredors segurs’./ AJUNTAMENT DE MANACOR

ManacorNou museus de Mallorca han presentat aquest divendres el projecte 'Museus com a corredors segurs', una iniciativa adreçada als residents de les Illes que es posa en marxa aquest octubre i s'allargarà fins al juny de 2021. La presentació ha tingut lloc en el Museu d'Història de Manacor, d'on ha partit la iniciativa, que neix amb l'objectiu de donar a conèixer els diferents museus de l'illa amb visites guiades i gratuïtes per a petits grups d'un mínim de 8 persones i un màxim de 10.

La iniciativa ha aconseguit l'adhesió i treball en xarxa del Museu del Calçat i la Indústria d'Inca, el Museu de Mallorca, el Museu Marítim de Mallorca, el Museu de Pollença i l'església del Convent, el Museu Arqueològic i jaciment de Son Fornés, el Museu Balear de Ciències Naturals i Jardí Botànic de Sóller, Es Baluard Museu d'Art Contemporani de Palma i el Museu d'Art Sacre de Mallorca.

El projecte permetrà que cada museu gestioni les inscripcions i posteriorment derivi les visites a la resta de museus. D'aquesta manera, els usuaris només hauran de fer una única inscripció a qualsevol dels museus adherits.

"La situació actual ens obliga a reinventar-nos, per la qual cosa iniciatives com aquesta són molt benvingudes", ha assenyalat el delegat de Cultura de Manacor, Mateu Marcé, que també ha agraït als museus que formen part del projecte el fet d'"apropar als ciutadans les instal·lacions de diferents localitats".

La directora del Museu d'Història de Manacor, Magdalena Salas, ha explicat que l'objectiu del projecte és acostar els museus al públic no potencial. "Volem aprofitar la tardor i l'hivern perquè conegueu els museus i els llocs patrimonials que mai heu visitat perquè no heu tingut temps, perquè treballàveu, o simplement per desconeixement. Amb el nostre guiatge, teniu l'oportunitat de conèixer-los".

Salas ha indicat que la iniciativa "és una manera de facilitar l'accés a tots aquests museus als ciutadans de les Illes Balears". La directora del museu ha incidit que "els museus són corredors segurs perquè no hem sentit que hi hagi hagut cap contagi en cap de les activitats que s'hi han realitzat, per la qual cosa això és un valor per recalcar".

Oferta dels museus

Els responsables dels diferents museus que participen en la iniciativa han explicat allò que els ciutadans podran visitar a cada una de les instal·lacions. Al Museu Arqueològic de Son Fornés es podrà visitar l'exposició permanent i també el jaciment arqueològic de la mà de les arqueòlogues del museu.

El Museu Marítim de Mallorca oferirà l'exposició permanent sobre els oficis de mestre d'aixa, pescadors i navegants, a més de l'exposició sobre la memòria oral del Port de Sóller, fent un recorregut per les transformacions que ha viscut aquest indret els darrers 80 anys.

El Museu de Mallorca es podrà visitar els dijous de 13 h a 14 h i de 17 h a 18 h. Aquest museu de referència exposa la cultura artística mallorquina des del segle XIII fins al segle XX, i espera poder oferir aviat les col·leccions d'arqueologia. Les exposicions temporals s'aniran incorporant al programa.

El Museu d'Art Sacre de Mallorca, per part seva, ofereix un recorregut per la història del patrimoni artístic i religiós de Mallorca. També es podrà visitar l'exposició temporal que explica la història del mateix museu, a més de gaudir de l'espai arquitectònic on està ubicat: el palau episcopal.

Al Museu de Pollença es podrà visitar una sala de prehistòria, una sala d'art gòtic, una sala especial de l'obsequi fet pel Dalai Lama el 1990, la sala dedicada a l'escola pollencina i dues sales d'art contemporani, entre d'altres.

El museu d'art contemporani Es Baluard disposa d'un programa d'exposicions que varia al llarg de l'any. Aquests primers mesos es podran visitar les exposicions de Miguel Ángel Campano Accents i diferències i l'exposició de Teresa Margolles La pedra.

stats