Societat 04/11/2021

El nou director de l'OBIA sobre la destitució de Carballo per no vacunar-se: "Ho consider normal"

Josep Lluís Riera Moll es posa al capdavant de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència i compareix per primera vegada a la Comissió parlamentària d'Assumptes Socials

3 min
Josep Lluís Riera Moll, nou director de l'OBIA, aquest dijous en comissió parlamentària.

PalmaJosep Lluís Riera Moll ha comparegut aquest dijous davant la Comissió d'Afers Socials, Drets Humans i Esports per primera vegada com a director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència, després que fos nomenat l'11 d'octubre. Durant el torn de preguntes, Riera ha opinat a títol personal sobre la destitució del seu antecessor, Serafín Carballo, que el Govern va apartar per no voler-se vacunar contra el covid-19. "Ho consider normal", ha declarat.

"Com a Govern i, fins i tot com a educador, si he de donar exemple a la gent –perquè hem acordat que la vacuna és un element eficaç–, és normal que estiguem d'acord amb aquest punt. I crec que el senyor Carballo fins i tot ho va entendre", ha apuntat Riera, amb referència a "les converses" que ha mantingut amb l'exdirector. En aquest sentit, ha manifestat que no veu "cap impediment" a ser continuista amb la feina i tots els projectes que s'havien fet fins ara a l'OBIA, que considera que "estaven ben fets". "El senyor Carballo va ser convidat a deixar el càrrec per un tema puntual", ha recordat el nou director.

"M'he trobat una oficina amb quasi 25 anys d'experiència, un equip molt competent i molt entregat. M'he trobat una població d'uns 220.000 infants i joves per atendre i unes entitats del tercer sector que estan treballant molt bé. També he trobat uns col·legis professionals –psicòlegs, educadors socials, pedagogs...– amb ganes de fer feina", ha explicat. A més, ha informat que ja ha iniciat la ronda d'entrevistes amb "associacions, institucions i particulars".

Ara bé, també ha detectat una sèrie de qüestions que reconeix que el preocupen: la pobresa, la salut mental dels joves i infants i el fracàs escolar. "Hem demanat una reunió amb Salut Mental perquè creim que és preocupant l'estat dels nostres infants", ha assenyalat en primer lloc. Riera també ha esmentat algunes de les xifres del darrer informe d'EAPN, que revelen que "un de cada tres infants viu en la pobresa" i que a les Illes hi ha "260.000 persones en risc d'exclusió social". Pel que fa al darrer tema, el director de l'OBIA ha advertit que "tenim una comunitat autònoma amb molts repetidors" i que "l'any passat va haver-hi 4.000 expulsions".

Centres de menors

Un altre punt en el qual ha insistit Riera ha estat el dels centres de menors. Sobre aquest tema, ha avançat que l'Oficina ja està "dissenyant un protocol de seguiment de tots els centres", que a hores d'ara no existeix. Pel que fa a les visites de supervisió als centres, ha lamentat que "la Fiscalia té l'obligació de fer-ho cada sis mesos, cosa que no sempre passa", i ha afirmat que l'OBIA "sí que ho ha estat fent una vegada a l'any", termini que han de complir.

Per altra banda, ha comunicat que vol treballar en l'organització interna de l'Oficina, atès que "la xarxa de relacions" que ha trobat no li permet "tenir-ho clar". Així mateix, ha dit que té intenció de millorar la pàgina web, que "està desfasada, és pobra i hi falten continguts". També pretén fer "visites periòdiques a totes les Illes" i que aquestes les facin també "els treballadors", que són els que coneixen la realitat del dia a dia.

Independència total de la Conselleria

Preguntat per si havia rebut cap directriu per part de la Conselleria d'Afers Socials abans de començar amb la seva feina, Riera ha respost: "Em va venir just que em diguessin on era l'Oficina". "No ens han donat ni una sola indicació, no ens han dit cap on hem d'anar ni si podia utilitzar allò que era del senyor Carballo o no. Amb això estic bastant satisfet", ha manifestat. Quant al tracte amb la consellera Fina Santiago, ha explicat que només l'ha vista "una vegada" i que, quan li va fer una consulta, ella li va contestar: "Això és cosa teva, sou independents".

En relació amb el procés de selecció, ha admès que li van demanar "si estava vacunat i si pertanyia a cap partit o sindicat", requisits que compleix Riera. "No vaig contestar a la primera. M'ho vaig haver de pensar", ha relatat sobre el moment en què li van fer l'oferta, perquè "havia de deixar molts de temes tancats", com ara cercar una persona que el substituís a la presidència de la fundació que dirigia.

stats