Societat 28/05/2020

Només Formentera passa a la fase 3 aquest dilluns

El Ministeri de Sanitat ha anticipat aquest dijous quines unitats territorials avancen en la desescalada

Ara Balears
2 min
Formentera posa un límit de 20.000 persones en l’ocupació turística

PalmaNomés l'illa de Formentera passarà a la fase 3 de la desescalada aquest dilluns, segons ha informat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón. D'aquesta manera, Mallorca, Menorca i Eivissa continuaran en la fase 2 de moment. El Ministeri de Sanitat s'ha anticipat un dia per anunciar quines unitats territorials avancen en el desconfinament.

El Govern balear va demanar a l'executiu espanyol que les Balears poguessin passar a la fase 3 dia 1 de juny. Finalment, només ho farà una, malgrat que l'executiu va defensar aquests dimarts "la bona evolució de les dades epidemiològiques i assistencials" de les Illes. A més, es va reclamar que es permetés la mobilitat lliure entre illes.

Segons van informar en un comunicat, tot i l'augment de la mobilitat i els contactes socials derivats de l'aixecament de les restriccions que va imposar l'estat d'alarma, no s'ha detectat un increment de la incidència de casos de covid-19 entre la població. Cal recordar que a hores d'ara ja està permès el consum a l'interior de bars i restaurants, amb l'aforament limitat a un terç, i que també poden obrir els centres comercials.

Així mateix, es pot anar a la platja des de dilluns, tant per fer-hi esport com per oci, a nedar i prendre el sol. Aquesta segona fase també ha fet possible que obrin les instal·lacions esportives cobertes amb un 30% de la capacitat i s'ha ampliat a 20 el nombre de persones que poden fer activitats de turisme actiu i de naturalesa. Els hotels ja poden obrir les zones comunes, amb l'aforament limitat a un terç.

Simón ha celebrat durant la roda de premsa que les dades de la pandèmia "són cada dia millors" i que "arriben cada vegada més aviat". Per això, assenyala, han pogut prendre de manera més ràpida les decisions i, per tant, informar-ne un dia abans.

El Govern defensa els motius de la seva petició

Davant la decisió de l'executiu espanyol de no incloure Mallorca, Menorca i Eivissa en l'entrada a la fase 3 de desescalada, el Govern balear ha remarcat que continua fent feina per garantir que el procés de desescalada sigui segur per als ciutadans i visitants de les Illes. L'Executiu balear ha remarcat que van fer la petició perquè les dades epidemiològiques i assistencials evolucionen de manera positiva i ha recordat que el nombre de persones hospitalitzades s'ha reduït un 44% a Mallorca durant la darrera setmana i fa 20 dies que no hi ha positius nous a Menorca i 50 dies que no s'ingressa cap pacient a l'UCI d'Eivissa. A més, han recordat que la taxa de positivitat de les Illes Balears és de les més baixes de l'Estat.

stats