Tribunals
Societat 15/02/2019

Noguera continua de candidat tot i la investigació judicial pel lloguer turístic

Els ecosobiranistes defensen les polítiques valentes del batle de Palma en matèria d’habitatge

Maria Fuster
4 min
Antoni Noguera: “No volem que Palma sigui una ciutat franquícia”

Palma“Estam tranquils i donarem totes les explicacions que calguin”, va assegurar ahir el batle de Palma, Antoni Noguera, després d’assabentar-se que el Jutjat d’Instrucció número 5 de Palma ha admès una querella de la patronal espanyola del lloguer turístic (Fevitur) en contra seu.

El suport del seu partit és total i absolut. En cap moment s’ha posat en dubte la seva candidatura a la batlia de Palma. El coordinador de MÉS per Mallorca, Guillem Balboa, ha defensat les polítiques valentes de Noguera i ha assegurat que estan en consonància amb l’ideari del partit, que mira pel benestar de la ciutadania.

Balboa ha remarcat que una de les prioritats del partit que colidera amb Bel Busquets és el dret d’un habitatge digne. La portaveu de MÉS per Palma, Neus Truyol, ha aclarit que “el codi ètic de MÉS només contempla la dimissió en casos de corrupció, aquest no és el cas”.

Fevitur sosté a la querella que Cort hauria fet “informes urbanístics completament arbitraris” amb la intenció de culminar el “pla preconcebut” d’eliminar el lloguer turístic a Palma. Davant d’aquestes acusacions, Noguera respon que hi ha arguments sòlids que demostren que el que diu Fevitur no té cap fonament. “Nosaltres com a ciutat teníem l’obligació de zonificar i de donar una resposta al lloguer turístic i ho vàrem fer avalats per informes tècnics i jurídics”.

Alhora, el batle de Palma manté que s’ha actuat defensant l’interès de la ciutadania. “Les decisions es varen prendre amb rigor, mirant l’interès general i l’accés a l’habitatge i donant compliment a un acord de plenari”. En aquest sentit, recorda que el ple va aprovar una proposta de la Federació de Veïnats de Palma a favor de prohibir el lloguer turístic en edificis de pisos, que va ser “la primera iniciativa popular que s’ha aprovat en un ple de la història de la democràcia”.

El batle de Palma considera que “els interessos de Fevitur no coincideixen amb l’interès general i que responen a una activitat econòmica vinculada a l’especulació”.

Davant l’actuació de Fevitur, Noguera també ha lamentat que es repeteix “un mateix patró de conducta quan toques interessos econòmics. Començam a estar acostumats a querelles o amenaces de querelles. Com ha passat amb les Fontanelles, el Casino i el Molinar Port Petit”.

L’oposició a Cort s’ha mostrat contundent i ha demanat la dimissió immediata del batle. Des de Ciutadans, Josep Lluís Bauzà ha recordat que varen ser els únics que varen votar en contra de la proposta de lloguer turístic. “Pensàvem que els informes que varen presentar no donaven la certesa necessària i que no es varen tenir en compte els drets de les persones que són propietàries i que volen llogar”, platejament que coincideix amb el de Fevitur.

La portaveu del PP, Marga Duran, també demana la dimissió immediata i remarca que “és la primera vegada a la història que Palma té un batle imputat. I la ciutat no s’ho mereix”. Duran destaca que “no és una persecució del capitalisme, com pensa el batle de Palma”. La portaveu del PP a Palma demana que posi el càrrec a disposció de la Comissió Ètica de l’Ajuntament, tot i que l’ha qualificada de “comissió fantasma”. Els populars han demanat que de manera urgent es convoqui la Junta de Portaveus dilluns que ve.

El GOB li dona suport

L’equip de govern, en un comunicat, s’ha reafirmat en les decisions preses. I els ecologistes del GOB han mostrat el seu suport amb aquesta piulada: “Tot el nostre suport a @toninoguera. Cal recordar que l’equip de govern de l’Ajuntament va guanyar el premi Alzina, l’any passat per aquesta iniciativa, que demostra voluntat política de replantejar el model turístic de Mallorca, gentrificador i massificador”.

Qui ara investiga aquest tema és la mateixa jutgessa que va jutjar Antoni Verger, Ana María de San José, que va investigar el cas Trens arran d’una denúncia del PP contra l’exconseller de Mobilitat Biel Vicens i l’exdirector general de Mobilitat Antoni Verger, tots dos també de MÉS, i que va acabar amb l’arxivament de la causa i exculpant els dos polítics d’una acusació de frau en la compra de trens.

La jutgessa va admetre l’octubre de 2015 que el procediment s’havia fet correctament i que no havia provocat cap perjudici econòmic, però llavors Verger ja havia renunciat, per culpa d’aquella causa, a optar a ser batle de Palma i conseller de Medi Ambient.

stats