Societat 21/09/2021

La Nit de la Recerca torna per acostar la ciència a la ciutadania

La UIB, la Fundació Bit, el CSIC i diversos organismes de recerca han organitzat prop d'una quinzena d'activitats

ARA Balears
3 min
Els organismes de recerca han organitzat els actes de la Nit de la Recerca.

PalmaEl Govern ha anunciat aquest dimarts que la Nit de la Recerca es torna a fer a les Balears després d'un any d'interrupció a causa de la pandèmia. La UIB, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Fundació Bit i el Museu Arqueològic d'Eivissa i Formentera són els principals organismes que han organitzat prop d'una quinzena activitats.

La Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura ha explicat que aquesta iniciativa és un projecte europeu de divulgació científica i es fa des del 2005 a més de 250 ciutats. El gruix de la programació es concentra aquest divendres, dia en què se celebra la Nit de la Recerca. Hi haurà xerrades, cites ràpides amb investigadors, tallers, exposicions i jornades de portes obertes. La programació es pot consultar al web nitdelsinvestigadors.cat i als webs dels diferents organitzadors. La majoria d'activitats es poden fer en família i requereixen inscripció prèvia.

El director general de Política Universitària i Recerca, Pep Lluís Pons, ha destacat que "amb la Nit de la Recerca feim valer la tasca dels investigadors i l'acostam a la ciutadania", i ha afegit que, alhora, "es desperta la vocació científica entre els infants i joves".

Des de la UIB s'han organitzat actes amb diferents instituts de recerca com les xerrades breus a bord dels trens dels Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre la importància de la investigació científica per frenar el canvi climàtic.

El 24 de setembre es faran dos tallers sobre física i química i sobre el canvi climàtic, organitzats pel Programa d'Orientació i Transició a la UIB, i un taller d'identificació d'insectes, del Grup de Recerca en Zoologia Aplicada i Conservació. Es duran a terme a la plaça d'Espanya amb la instal·lació d'uns envelats.

A través de la Unitat de Cultura Científica de la UIB s'ha organitzat l'exposició Investigam per avançar, que es pot visitar durant tota la setmana a l'estació Intermodal de Palma. S'hi mostren projectes centrats en els grans reptes que afronta la nostra societat, com la crisi climàtica, la transició energètica i l'alimentació sostenible.

En col·laboració amb l'Ajuntament d'Inca, l'horabaixa del 24 de setembre es farà un Safari de Biodiversitat al municipi, a càrrec dels investigadors del Grup de Recerca en Ecologia Interdisciplinària i del projecte Biodibal. El Safari és una experiència de ciència ciutadana per conèixer la biodiversitat que viu al parc del Serral de les Monges, a Inca, un dels espais verds més importants de la ciutat.

Per altra banda, Can Oleo, a Palma, acollirà divendres activitats organitzades pel CSIC. Entre les 18.30 i les 20 h hi haurà el popular joc Qui és qui? tematitzat amb les espècies de les Illes amb l'objectiu de tenir una millor visió de la nostra biodiversitat i fomentar la conservació del medi ambient. També es farà el collage Recicla Ciència, una activitat on els més petits podran conèixer alguns instruments i màquines interessants que s'usen en els centres de recerca de la Representació del CSIC a les Balears.

Per la seva banda, el Sistema d'observació i predicció costaner de les Illes Balears (SOCIB) oferirà, entre les 18 h i les 21 h al moll Vell de Palma, davant la Llotja, visites guiades al seu buc oceanogràfic i exhibirà l'exposició fotogràfica Investigam la mar, compartim futur, que pretén acostar els resultats científics de la ICTS SOCIB a tots els públics i fomentar la conscienciació ambiental marina.

El Centre Oceanogràfic presentarà els resultats dels programes de seguiment científic del medi marí de Menorca que s'han duit a terme durant els darrers deu anys a l'Estació d'Investigació Jaume Ferrer de Maó. A més, la Fundació Bit ha programat la conferència La recerca al Sistema Solar, impartida per Pep Marcus, divulgador i president del Club Newton. Tindrà lloc a les 20 h a la Clastra de Son Espanyol.

stats