Societat 17/03/2023

Del ninot de neu a la màniga curta: és el canvi climàtic?

L'Aemet fa balanç de l'hivern a les Illes, que ha estat especialment càlid, i preveu una primavera també amb temperatures elevades

3 min
Pollença va registrar la primera nit tropical de l'any a Mallorca, amb mínimes de 20 ºC, l'11 de març.

PalmaLes temperatures primaverals s'han imposat gairebé només una setmana després que les Illes visquessin nevades històriques, i han fet canviar les botes de muntanya i els ninots de neu per la màniga curta i la platja. Es tracta de canvis climatològics "extrems", com els ha qualificat la delegada de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), María José Guerrero, aquest divendres en una roda de premsa de balanç de l'hivern i de previsions de la primavera, ambdós igualment caracteritzats per les altes temperatures. Preguntada pels mitjans pels canvis de temps sobtats, Guerrero ha confirmat que són conseqüència del "canvi climàtic", atès que entra dins les projeccions que s'estan fent dels seus efectes.

No obstant això, la delegada ha reconegut que "és difícil" fer prediccions sobre com seran els efectes del canvi climàtic en la meteorologia perquè es calculen a partir de "situacions que ja s'han produït" i, per ara, les que hem viscut en aquest canvi d'estació són excepcionals. Sigui com sigui, les Illes ja han experimentat una d'aquestes conseqüències, amb la primera nit tropical de l'any, que es va registrar a Pollença la setmana passada –l'11 de març– amb una temperatura mínima de 20 ºC, un valor rècord.

En aquest sentit, Guerrero també ha apuntat que la tendència que ha marcat aquest hivern i que mantindrà la primavera –de temperatures altes– comença a ser una realitat instaurada. "Pràcticament ja no tenim tres mesos freds seguits. Un mes sencer, sí. En aquest cas, enguany ha estat febrer", ha declarat l'experta. Així, l'Aemet preveu que la primavera –que començarà aquest dilluns, 20 de març– tingui una temperatura mitjana més alta del que és habitual, de 18 ºC, i unes precipitacions normals, de prop de 90 litres per metre quadrat.

Amb tot, la predicció és que durant aquests mesos s'intercalin anticiclons i temps estable amb borrasques amb pluges associades, així com calabruix, tempestes, vent i fred. Fins i tot, es podrien tornar a veure nevades a la serra de Tramuntana, segons l'Aemet. Ara bé, a partir de la segona meitat de l'estació les temperatures començaran a pujar i donaran pas a un temps més estable. Altres fenòmens meteorològics que podran ocórrer seran les pluges amb fang, rissagues, boira i també onades de calor.

La gestió de Juliette, modèlica

Dins el balanç de l'hivern, Guerrero ha fet especial esment a una de les protagonistes, la borrasca Juliette, que, tot i provocar més de 600 incidències a les Balears,no va causar cap víctima mortal. Això, i el fet que fos un episodi gairebé sense precedents, ha permès fer un balanç positiu de la gestió de la borrasca, segons l'experta, qui considera que va estar "ben prevista". "Vam rebre l'avís que venia molta quantitat d'aigua 24 hores abans. Però com que era tan extrem, i no ho havíem vist mai, no ho sabíem ben bé", ha afirmat la delegada d'Aemet.

Quant a les nevades, Guerrero ha concretat que han augmentat un 55% a Mallorca. El gener va nevar gairebé 10 dies seguits a l'illa, amb especial intensitat dia 21, amb una cota de 200 metres, mentre que el febrer van ser quatre dies, però amb més intensitat. Segons la delegada, la nevada del 27 al 28 de febrer va ser "històrica", ja que va nevar per damunt del nivell de la mar i va aferrar per damunt dels 60 metres. A Eivissa, per la seva banda, va nevar un dia el gener –dia 22– i un altre el febrer. A Menorca, en canvi, no es considera que hagi nevat cap dia, perquè no va arribar a aferrar.

Un hivern càlid de rècords

En línies generals, Guerrero ha descrit l'hivern com a "càlid", amb una temperatura mitjana d'11 ºC i una anomalia de 0,6 ºC. Concretament, el desembre va ser "extremadament càlid", amb una temperatura mitjana de 14,2 ºC i una anomalia de 2,6 ºC. En canvi, el febrer va ser el més fred, amb una temperatura mitjana de 9,8 ºC. Fins i tot, en algunes estacions es van batre rècords de temperatura: l'aeroport de Palma va registrar la temperatura més alta dels darrers 69 anys, amb 13,8 ºC; Ciutadella, la més elevada dels darrers 33 anys, amb 14,8 ºC, i Sant Joan de Labritja, la més alta dels darrers 30 anys, amb 13,5 ºC.

Malgrat aquestes temperatures, l'Aemet conclou que els dies amb gelades han crescut. Campos va experimentar-ne un 43% més; la Universitat, un 70% més, i Sant Joan de Labritja, un 44% més. Pel que fa a les precipitacions, Guerrero ha assenyalat que l'hivern ha estat plujós, un 40% més del que és habitual: mentre que les dades habituals són de 165 litres per metre quadrat, enguany han caigut 230 litres per metre quadrat. El fet que l'estació es consideri especialment humida és producte dels rècords de precipitacions en 24 hores que van registrar més de 30 estacions meteorològiques de Mallorca. Alguns exemples són Artà, Sant Llorenç o Petra.

stats