Societat 16/06/2018

Rescatat el cos del pilot Antonio Alfaro pels bussos del vaixell 'Neptuno'

El cadàver ha estat traslladat fins al port d'Alcúdia, on s'ha entregat a un equip de la policia judicial

Ara Balears
3 min
Un dels bussos del vaixell de salvament Neptuno

PalmaEls bussos especialistes del vaixell de salvament 'Neptuno' han rescatat del fons de la mar el cos del pilot Antonio Alfaro, que es va estavellar amb la seva avioneta d'extinció d'incendis dimarts passat al nord-est de Mallorca i no va poder ser localitzat fins divendres.

Segons han confirmat fonts de la Guàrdia Civil a Efe, el cadàver ha estat traslladat per un caçamines de l'Armada fins al port d'Alcúdia, on se n'ha fet càrrec un equip de la policia judicial de Pollença i el jutge de guàrdia d'Inca. Després del reconeixement, el jutge ha decretat l'aixecament del cadàver, que serà sotmès a una autòpsia abans de ser posat a la disposició de la família, natural de Huelva.

Els mariners especialistes del vaixell continuen amb les tasques per intentar extreure del fons marí l'aeronau, enfonsada a 62 metres de profunditat a dues milles de la costa prop de Cala Romagueral.

L'anàlisi de les restes de l'aparell per determinar les causes de l'enfonsament correspondrà a Aviació Civil, segons han indicat fonts de l'operatiu.

El vaixell de salvament 'Neptuno' havia iniciat avui les tasques de rescat de l'avió de l'Ibanat i el cos del seu pilot, trobats divendres a dues milles de la costa a 60 metres de profunditat després de més de 70 hores de recerca amb un operatiu que va arribar a mobilitzar 300 persones.

El vaixell de l'Armada, que està especialitzat en aquest tipus de rescats, va arribar dissabte cap a les 22 h, per la qual cosa varen haver d'esperar fins al matí de diumenge per iniciar les seves tasques. Normalment, el 'Neptuno' té com a principal objectiu el plantejament i l'execució d'operacions de suport al salvament i rescat de submarins accidentats. Entre altres tasques, s'encarrega de la localització, l'exploració i el rescat d'objectes submergits. Com ha explicat el cap de fragata, Rafael Martí, està totalment equipat per procedir a l'extracció del cos d'Antonio Alfaro, el pilot de 46 anys que va desaparèixer dimarts mentre feia un vol de reconeixement per la zona de Pollença.

El vaixell procedeix de Cartagena i tenia prevista l'arribada cap a les 18 h, però finalment es va endarrerir unes hores per situar-se a la zona de cala Romegueral. La idea de l'Armada és realitzar primer una inspecció mitjançant els seus bussos especialistes en salvament i, després, extreure el cos del pilot. Aquest diumenge es començarà a extreure l'avioneta. Segons Martí, en principi, per les imatges que ofereixen els sònars del caçamines que la va localitzar, l'aeronau es troba en bon estat de conservació.

Aquest vaixell té un pes de 1.860 tones, 56,8 metres d'eslora i 11,6 de màniga. Per a la cerca, detecció i localització es disposa d'un sònar, i per al reconeixement es disposa de dos vehicles submarins no tripulats dotats de càmeres de vídeo i sònar, a més de braç articulat i altres accessoris. Un d'ells pot submergir-se fins a 600 metres i l'altre, fins a 300. La dotació del buc és de 52 homes i dones.

Els bussos poden baixar fins als 90 metres de profunditat. En concret, per a les immersions amb bussos a gran profunditat, es disposa d'un modern equipament de busseig portable, amb subministrament de superfície de gasos respirables, que inclou una cambra hiperbàrica per a la descompressió i tractament en cas d'accident en una immersió.

L'avioneta accidentada és un Air Tractor AT802 de color groc. Hi anava el pilot Antonio Alfaro, de 46 anys i natural de Huelva, que feia cinc anys que feia feina a Mallorca. El radar va localitzar la seva posició per darrera vegada quan sobrevolava Cala Sant Vicenç, a Pollença. Dimecres, la recerca es va centrar en la zona terrestre, amb l'ajuda d'alguna avioneta, però en el moment que la hipòtesi més probable va situar l'avió a la mar, es va sol·licitar la participació de l'Armada.

stats