CREIX LA DELINQÜÈNCIA

Els municipis necessiten més efectius per afrontar la inseguretat

A les zones costaneres, els turistes a l’estiu atreuen les bandes de carteristes. A l’hivern, els pobles de l’interior pateixen onades de robatoris

Palma

Una radiografia a les plantilles de les policies mostra una manca d’efectius no només dins la Policia Local, sinó també a l’hora de demanar el suport dels cossos de seguretat de l’Estat: Policia Nacional i Guàrdia Civil. Així ho constaten els responsables polítics dels municipis consultats per l’ARA Balears. A les juntes de seguretat dels municipis, s’hi sol debatre de fa temps la mateixa problemàtica, incrementada els darrers anys amb la violència de gènere. A la zona costanera, durant l’estiu augmenta la població flotant amb l’arribada de turistes, la qual cosa atreu les bandes de carteristes i la venda ambulant. En arribar l’hivern, solen ser els pobles de l’interior els que pateixen més inseguretat amb onades de robatoris que creen inseguretat i alarma social.

Inca

Sebastià Oriol: “La Guàrdia Civil fa miracles. L’Estat ens té venuts”

La capital de la comarca del Raiguer té 60 agents locals, “insuficients per complir totes les seves funcions i, a més, haver d’assumir les que no pot atendre la Guàrdia Civil”. Així ho explica el regidor de Seguretat, Sebastià Oriol. “La Guàrdia Civil fa miracles, arriba quan pot perquè també està mancada d’efectius. A l’accident aeri de l’agost, la Policia Local hi arribà quatre minuts després del sinistre, la Guàrdia Civil tardà 47 minuts, tot d’una que pogué perquè cobreix tota la comarca. Els cossos de seguretat pateixen les mateixes mancances i l’Estat ens té venuts”, afegeix.

Manacor

20 de les 40 vacants estan cobertes amb interins i té una unitat costanera

La plantilla suma 103 places, 23 de les quals són de la Unitat Territorial de Costa (Portocristo), un destacament autònom per atendre la seguretat a la zona costanera que rep les incidències a través de la central de Manacor. A la plantilla, hi ha 40 vacants, 20 de les quals cobertes amb interins. El batle i regidor d’Interior, Miquel Oliver, veu necessari cobrir les vacants per atendre les necessitats que genera la població flotant a l’estiu.

Alcúdia

Començarà el 2020 amb 45 efectius, tot i que reclama tenir-ne entre 75 i 90

Tenint en compte la població del municipi i la turística, Alcúdia necessita entre 75 i 90 efectius policials, segons la batlessa, Bàrbara Rebassa. La realitat està molt lluny d’aquesta fita. D’una plantilla de 52 policies, l’any vinent es començarà amb una dotació de 45 efectius. La manca de personal i l’envelliment de part de la plantilla agreugen la situació del cos de seguretat municipal. “Cal facilitar la contractació d’interins amb el compromís que puguin optar a ser fixos”, demana. Alhora, s’està pendent de la creació d’una xarxa de videovigilància a la via pública “que ajudaria a prevenir i resoldre alguns dels problemes de seguretat ciutadana”.

Porreres

Proposa instal·lar càmeres de vigilància a diversos punts del poble

En la darrera junta de seguretat de Porreres es va acordar demanar l’autorització per instal·lar càmeres de vigilància a tres espais públics i es va signar un conveni perquè els agents locals participin en la protecció de les víctimes de la violència de gènere. La batlessa, Xisca Mora, ha instat la Delegació del govern central que es doti millor el quarter comarcal de la Guàrdia Civil de Vilafranca per reduir la delinqüència, que es dispara durant els mesos d’hivern. De la comarca del Pla, Porreres encapçala la demanda d’una millor seguretat.

Artà

A favor d’un sistema que permeti cobrir les vacants amb més celeritat

La dotació actual a Artà és de 16 municipals mentre esperen poder cobrir tres vacants. El batle, Manolo Galán, considera que les policies locals haurien de tenir una vertebració d’àmbit autonòmic, “amb un borsí que permetés cobrir les baixes amb una certa celeritat”. Però reconeix la complexitat de la seva proposta: “Potser podria haver-hi problemes competencials. No es tracta de perdre els municipals de tota la vida ni la seva autonomia, però és necessari arbitrar algun sistema per proveir ràpidament la manca de policies”.

Felanitx

La falta de personal impedeix que Portocolom tingui quarter propi

Trenta-nou membres (amb 12 policies interins) integren la plantilla local de Felanitx, que presenta una manca de vuit agents i dos oficials. Des de la Regidoria d’Interior s’explica que la manca de personal impossibilita que, avui dia, el nucli de Portocolom pugui tenir un destacament propi que ofereixi un servei més ràpid als residents i als turistes. Felanitx pateix el problema que genera tenir una població molt disseminada amb nombrosos nuclis.

Santanyí

36 policies per atendre 13 nuclis  que sumen 14.000 habitants

La disseminació de la població de Santanyí crea un problema de mobilitat per a la plantilla, que té una dotació mínima amb 36 agents, cinc dels quals són policies de barri, un és policia de medi ambient i un policia tutor. Santanyí té 13 pobles que sumen 14.000 habitants, xifra que es triplica a l’estiu. La seu principal està situada a Cala d’Or i Santanyí poble té una oficina oberta els matins. Des de l’Ajuntament es reclama poder incrementar la plantilla.

Llucmajor

Jareño vol que s’expulsin les bandes  de carteristes del poble

Llucmajor té 97 efectius per a una població de 37.000 residents, una planta hotelera de 10.000 places i un sector de lloguer vacacional de 7.000 places més. La de Llucmajor és la tercera plantilla més nombrosa, darrere la de Palma i Calvià. El batle, Eric Jareño, diu que l’Arenal és el punt de més conflictivitat per la manca de forces de seguretat de l’Estat, per la qual cosa es demanarà un increment d’efectius. Jareño pretén que les bandes de carteristes romanesos “que actuen amb total impunitat” puguin ser expulsades.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF