Societat 24/07/2021

Multa milionària a Mercadona per haver instal·lat sistemes de reconeixement facial en botigues seves, 40 de Mallorca

La companyia decideix pagar la sanció de 2,5 milions per tancar el cas amb Protecció de Dades

ARA Balears
1 min
Mercadona demana menys obertures en festiu

PalmaMercadona ha decidit acabar el procediment obert per l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) pagant els 2,5 milions d'euros de sanció proposada per aquest organisme. Es tracta d'una multa en relació amb el "projecte pilot" sobre un sistema de reconeixement facial per videovigilància que va desenvolupar durant diversos mesos en 48 de les 1.640 botigues de què disposa la companyia. A Mallorca, de fet, va instal·lar fins a 40 d'aquests sistemes de reconeixement facial.

La cadena també va instal·lar aquesta tecnologia en “algunes” botigues de Saragossa i València. El sistema estava pensat per detectar “únicament i exclusivament” les persones amb “una sentència ferma i amb mesures cautelars d’ordre d’allunyament” de la cadena a causa de robatoris o altres conflictes, segons varen indicar fonts de l’empresa l'any passat, quan va arrancar la prova pilot. El reconeixement facial era viable encara que els clients duguessin mascareta.

Segons expliquen des de la companyia, el sistema no guardava cap mena d'informació de la resta de persones, perquè s'eliminava íntegrament en 0,3 segons, que és la durada de tot aquest procés (similar a un parpelleig), la qual cosa impossibilitava totalment identificar les persones sobre les quals no existia una prohibició judicial d'accés a l'establiment. Malgrat tot, i davant la indefinició i dubtes legals posats de manifest sobre l'ús d'aquesta tecnologia, Mercadona considera que ara "el més responsable és donar per finalitzada aquesta prova pilot".

stats