Mor l'home que va rebre un cor de porc modificat genèticament

Ara s'estudia si el cos del pacient va rebutjar l'òrgan o si la mort es deu al seu delicat estat de salut

ARA
3 min
Un dels cirugians mostra el cor de porc modificat genèticament abans del transplantament

BarcelonaDavid Bennett, la primera persona al món que va rebre un cor de porc modificat genèticament, ha mort a l'Hospital Universitari de Maryland (Estats Units), on es va sotmetre al trasplantament fa tot just dos mesos. L'home, de 57 anys, patia una malaltia cardíaca greu i irreversible i va acceptar la cirurgia experimental perquè no podia accedir a les llistes d'espera per rebre un òrgan humà a causa del seu delicat estat de salut. Els metges que l'han atès no poden confirmar encara si ha mort perquè el seu cos ha rebutjat el cor o si és per altres problemes de salut previs.

"No hi ha una causa evident identificada de la seva mort", s'ha limitat a dir una portaveu del centre sanitari en declaracions al New York Times. Des de l'hospital demanen temps per fer un examen exhaustiu de les condicions del pacient després del trasplantament, que es publicaran aviat en una revista mèdica.

"Funciona i sembla normal. Estem emocionats, però no sabem on ens portarà. Això no s'havia fet mai fins ara", admetia el gener passat el director del programa de trasplantament cardíac de l'Hospital de Maryland i el cirurgià que va encarregar-se del trasplantament, Bartley Griffith. El facultatiu ha lamentat aquest dimecres la mort de Bennett i ha assegurat que tota la plantilla està "destrossada" per la seva pèrdua. "Va demostrar ser un pacient valent i noble que va lluitar fins al final. El senyor Bennett es va fer conegut de milions de persones a tot el món pel seu coratge i la seva ferma voluntat de viure", ha dit.

La seva "última opció"

David Bennett va apostar pel tractament experimental perquè sense un cor nou hauria mort. El pacient havia esgotat altres tractaments i alternatives terapèutiques i estava massa malalt per ser candidat a rebre un cor d'un donant humà. "Era fer aquest trasplantament o morir", deia el mateix Bennett abans de la cirurgia. "Vull viure. Sé que és un tret a les fosques, però és la meva última opció", assegurava.

David Bennett amb el seu cirurgià abans de l'operació.

En un primer moment es va considerar que el trasplantament havia estat tot un èxit perquè el seu cos no va rebutjar-lo immediatament i va continuar funcionant durant més d'un mes (connectat a una màquina). De fet, va poder passar temps amb la seva família, va fer teràpia física i fins i tot va veure la Super Bowl. Però fa uns dies va començar a empitjorar.

El fill de Bennett ha emès un comunicat agraint a l'hospital i al personal els seus esforços exhaustius en nom del seu pare. "Esperem que aquesta història pugui ser el començament de l'esperança i no el final", ha dit. "També esperem que el que es va aprendre de la seva cirurgia beneficiï els futurs pacients i que algun dia acabi amb l'escassetat d'òrgans que costa tantes vides cada any", ha afegit.

Noves esperances

El trasplantament de cor és un dels diversos procediments pioners dels últims mesos en què s'utilitzaven òrgans de porcs alterats genèticament per substituir òrgans en humans. El procés, anomenat xenotrasplantament –trasplantament entre espècies diferents–, ofereix noves esperances als milers de pacients amb ronyons, cors i altres òrgans malalts que no poden accedir a un trasplantament per l'escassetat aguda d'òrgans donats als Estats Units.

Pocs mesos abans, un equip de cirurgians de Nova York va connectar amb èxit el ronyó d'un porc modificat genèticament a una persona amb mort cerebral. Els investigadors treballen perquè aquest tipus de procediments iniciïn una nova era en la medicina i que en un futur ja no hi hagi tanta escassetat d'òrgans de substitució per als pacients en llista d'espera per rebre òrgans.

stats