Societat 21/07/2020

Mor a l'hospital la dona apallissada pel seu marit a Palma la setmana passada

És la primera víctima mortal de la violència masclista d'aquest any a les Balears

A. Tarragó
5 min
La dona va ingressar a Son Espases fa nou dies després de rebre una pallissa per part del seu marit

PalmaLa dona de 52 anys ingressada dilluns de la setmana passada arran de la pallissa que li havia clavat el seu marit ha mort aquest dimarts a l'hospital Son Espases, segons ha informat la Policia Nacional. L'agressor, de 55 anys, es troba en presó preventiva a Palma per ordre judicial des de fa una setmana i ja tenia antecedents per violència masclista contra la víctima. El 2016 el varen detenir per agredir-la i el març de l'any passat es va dictar una ordre d'allunyament de sis mesos contra ell, però el termini s'havia acabat el setembre passat.

La víctima, d'origen suec, és la primera víctima mortal de la violència masclista d'aquest any a les Illes Balears. Els fets varen tenir lloc dilluns 13 de juliol a les 10 h al barri de Son Cotoner, a Palma. Els agents de la Policia Nacional, avisats per una telefonada, varen trobar la víctima a terra a ca seva, encara conscient, damunt una bassa de sang amb hematomes al cap i al braç. La dona va picar amb el cap a terra a causa d'una puntada de peu que li havia clavat el seu agressor –que abans ja l'havia colpejada reiteradament. Abans que la duguessin a l'hospital va dir als policies que el seu marit l'havia agredida amb molta violència i va explicar com l'havia atacada.

En un replà de l'escala de l'edifici, quan hi anaven per atendre la telefonada, els policies varen trobar ja el marit de la víctima, que els va dir que havia tingut una forta discussió amb la seva parella i que estava esperant que li tornàs algunes de les seves coses per partir d'allà. Davant aquella situació, els agents el varen detenir com a presumpte agressor. Ara es troba en presó preventiva, a l'espera d'un judici per maltractament i agressió que, ara, previsiblement, s'ampliarà a homicidi.

Segons fonts de la Policia Nacional, qui els va telefonar va ser un tercer home que vivia al pis de Son Cotoner. De fet, aquell era el seu habitatge i, segons va explicar als agents, la parella –que feia devers set anys que estava casada– s'hi havia mudat tot just quatre dies abans de l'agressió. Segons aquest testimoni, la nit anterior l'home havia partit del pis amb el mòbil i cinquanta euros de la víctima. Quan va tornar, al matí, ella li ho va recriminar i, sempre segons aquest testimoni, ell va llançar la dona a terra i després li va clavar diverses bufetades i cops de puny a la cara.

Quan la dona va aconseguir posar-se dreta i anar cap a la cuina, l'agressor, segons el testimoni, la va seguir, i li va clavar una puntada de peu a la cara que la va fer caure, també de cap, a terra, cosa que li causà una ferida que sagnava de manera abundant. Ella mateixa va explicar aquesta versió de l'agressió als policies abans que la ingressassin a Son Espases. Després del cop el testimoni li va col·locar una tovallola davall el cap i va telefonar a la Policia Nacional.

Condemna unànime per la primera mort del 2020

Després de conèixer la notícia de la mort, el Parlament balear ha interromput aquest dimarts la jornada de plens extraordinaris per fer un minut de silenci en senyal de condemna. Tots els diputats presents a la Cambra han participat en l'acte, a petició del president, Vicenç Thomàs, que els ha convidat a sumar-se al minut de silenci per "la mort de Cristina, la veïna de Palma assassinada per una violenta agressió masclista de la seva parella".

La presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, també ha condemnat l'assassinat masclista. "Moment de molta ràbia i dolor", ha afirmat a través del seu compte de Twitter, des d'on ha expressat el seu "condol a la família". A més, ha mostrat el seu "ferm compromís per erradicar les violències masclistes" i per això anima a "actuar units".

En la mateixa línia, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha expressat la seva condemna per la mort de la dona "colpejada brutalment" pel seu marit. Sánchez ha assegurat durant la seva compareixença al Parlament que el Govern "continuarà lluitant contra qualsevol tipus de violència masclista".

Podem Balears ha lamentat i condemnat en un comunicat la mort i la seva secretària autonòmica de Feminismes, Cati Pizà, ha manifestat que "les violències masclistes no tenen cabuda en una comunitat democràtica com la nostra" i ha assegurat que no faran "ni una passa enrere" en aquesta qüestió. La formació s'ha compromès a "no defallir en la lluita contra els assassinats i les violències masclistes".

La Delegació del govern espanyol a les Illes Balears, per la seva banda, ha emès un comunicat de premsa per condemnar els fets. "Es confirma la pitjor de les notícies. Lamentam la mort d'una altra dona més després de ser atacada pel seu marit i traslladam el nostre més sincer condol a la família", ha declarat la delegada Aina Calvo. "Són uns fets esquinçadors. Hem de continuar més unides i units que mai en la lluita contra la xacra social de la violència masclista", ha afegit Calvo.

Minut de silenci sense la ciutadania

De la mateixa manera, l'Ajuntament de Palma ha condemnat públicament l'assassinat de la dona i ha transmès el condol a tota la seva família. A més, ha programat un minut de silenci per a aquest dimecres a les 12 h a la plaça de Cort. Hi acudiran el batle de Palma, José Hila; la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI, Sonia Vivas, i els portaveus dels diferents grups municipals.

Tot i que no s'ha convocat la ciutadania a participar-hi, a causa de les normes sanitàries imposades pel coronavirus, el Consistori recorda en un comunicat que "el rebuig a la violència masclista és una prioritat per a homes i dones". Així mateix, assenyalen, "no és un problema privat, és un problema de tots i totes", i per això l'Ajuntament fa una crida que "no es toleri cap mena de justificació ni silenci còmplice".

A banda de les administracions públiques, també s'ha manifestat el Lobby de Dones per mostrar la seva "tristor i impotència per la mort d'una dona a mans d'un home que alguna vegada li havia dit que l'estimava". En un comunicat, l'entitat denuncia que "la crueltat de l'agressor s'ha manifestat colpejant fins a la mort", amb una violència "que ha exercit únicament sobre la seva parella, una dona".

"Riques o pobres, d'aquí o d'una altra banda, grans o joves, totes les dones poden ser víctimes igual que la dona que avui ploram", adverteixen. Davant això, animen a lluitar "demostrant tot el rebuig possible contra la violència masclista", però informen que estudiaran si, "ateses les actuals circumstàncies derivades del coronavirus, és convenient o no fer una convocatòria de concentració de dol" i que comunicaran la decisió els popers dies.

113 maltractadors atesos per l'Ajuntament de Palma

El programa d'atenció a homes que volen treballar per tenir relacions de parella no violentes va tractar 113 maltractadors l'any passat, segons ha informat la regidora de Justícia Social, Feminisme i LGTBI de l'Ajuntament de Palma, Sonia Vivas. El 83% dels homes que sol·licitaren ajuda va canviar la seva conducta, mentre que la resta ha estat reincident. La regidora, però, ha apuntat que acaben tornant a la teràpia. També ha anunciat que volen ampliar el servei per poder atendre més homes que demanin ajuda.

stats