Societat 13/07/2020

Balears registra la taxa més alta d'Espanya de víctimes de violència masclista

Durant els tres primers mesos de l'any, 1.225 víctimes denunciaren el seu agressor

Ara Balears
2 min
El Consell de Mallorca va habilitar 23 apartaments per a víctimes de la violència masclista

PalmaBalears registra la taxa més alta d'Espanya de víctimes de violència masclista, amb 20,3 dones per cada 10.000 habitants, el primer trimestre de l'any. L'Arxipèlag va liderar també el nombre de denúncies interposades per aquests delictes durant aquests tres mesos de l'any marcats per l'estat d'alarma amb un augment d'un 15,7% respecte del 2019.

Segons les dades de l'Observatori publicades aquest dilluns pel Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el nombre de víctimes a les Illes va ser de 1.225, un 8,4% menys que el mateix trimestre del 2019. De les 1.391 denúncies registrades a les Illes, 940 varen ser presentades per la víctima directament al jutjat o a comissaria i 173 de les dones es varen acollir a la dispensa de l'obligació de declarar.

A més, durant els tres primers mesos de l'any es va registrar un increment del nombre d'ordres de protecció sol·licitades davant els òrgans judicials de Balears, fins a un total de 435, 53 més que l'any anterior.

En el conjunt d'Espanya, el nombre de denúncies per violència masclista el primer trimestre va disminuir un 10% respecte del mateix període del 2019, arribant a les 36.185 (40.208), igual que el nombre de víctimes, que va ser de 34.837 (un 9,8% menys). Segons les dades de l'observatori, la meitat de les víctimes mantenia una relació afectiva amb el seu agressor quan es va sol·licitar l'ordre de protecció, i dues de cada tres denúncies varen ser presentades per la víctima directament al jutjat o a comissaria. Encara que els seus casos de maltractament varen arribar als jutjats, una de cada deu dones es va acollir a la dispensa de l'obligació de declarar contra les seves parelles o exparelles.

Els òrgans judicials varen acordar 7.607 ordres de protecció (lleugera pujada d'un 2,2%) i varen dictar 11.515 sentències (un 12,6% menys), encara que varen augmentar les fallades condemnatòries, en un "trimestre atípic", el primer del 2020, marcat per la crisi sanitària causada pel covid-19, segons assenyala el Poder Judicial.

Reconeix que la declaració de l'estat d'alarma el 14 de març ha repercutit en l'activitat dels jutjats de violència sobre la dona, encara que va ser declarada essencial i no va quedar afectada per la suspensió dels terminis processals ni paralitzada en cap moment.

Si es relaciona l'estadística amb les dades del primer trimestre del 2019, les xifres d'aquests tres primers mesos de l'any posen de manifest que també es varen reduir un 2,8% el nombre d'ordres de protecció sol·licitades davant els jutjats de violència sobre la dona i davant els jutjats de guàrdia. Quant a les sentències, de les 11.515 dictades, el 70,13% han estat condemnatòries, un punt i mig més que el primer trimestre de l'any passat (68,58%).

stats