Medi Ambient
Societat 08/05/2021

SOS per a la Wally, una balena d'Alaska al Mediterrani

Busquen per aigües catalanes un jove cetaci que des de fa dos mesos navega perdut i desnodrit en un hàbitat hostil

2 min
Un científic ajuda a Wally a tornar a mar obert, en aigües franceses, segons una foto distribuïda avui

BarcelonaPel càlid Mediterrani neda des de fa setmanes un balena grisa –Eschrichtius robustus, de nom científic, i a la qual s'ha anomenat popularment Wally per la pel·lícula dels anys 90– que ahir dijous es va albirar a l'altura del Port de la Selva. L'aparició de l'animal per aquestes latituds és tan anòmala que ha posat en alerta entitats proteccionistes d'Itàlia, França i Catalunya, on els Agents Rurals que intenten localitzar-la urgentment perquè es tem que la seva vida corre perill. L'espècie està acostumada a les fredes aigües del Pacífic i se sospita que la Wally es va perdre per Alaska quan tenia pocs mesos i, desorientada, va iniciar en solitari una travessa tan estranya com perillosa.

Els investigadors de l'Institut Tethys han aconseguit prendre-li les mides a través de les imatges captades per un dron amb telemetria. Fa uns 7,70 metres de longitud i calculen que devia néixer el gener del 2020. En la seva ruta migratòria d'Alaska fins a la Baixa Califòrnia s'apunta que devia passar a l'Atlàntic a través d'un passadís deixat pels blocs en desgel pel canvi climàtic.

La primera vegada que es va tenir constància del cetaci va ser a principis de març a la costa occidental del Marroc, des d'on va creuar l'estret de Gibraltar i va enfilar cap a Algèria, on va ser vista el 4 d'abril. Després, ja a mitjans d'aquell mes, va ser vista a Nàpols. En aquest temps ha vorejat la costa italiana i la francesa, i ahir cap a les 7 de la tarda se la va albirar al Port de la Selva durant un instant. Però des de llavors, no se l'ha tornat a veure. "És molt estrany que una balena estigui tan a prop de la costa", expliquen des del cos dels Agents Rurals, que apunten que amb molta probabilitat està malalta.

Testimonis que l'han vista en aquestes setmanes descriuen la balena molt desnodrida i amb la pell danyada, més prima i petita del que li correspondria per la seva edat. "Creiem que es tracta d'un individu una mica més petit que la mitjana, que potser va menjar poc durant la llarga ruta anòmala del Pacífic al Mediterrani", ha explicat Maddalena Jahoda, investigadora de Tethys a la premsa italiana, que ha seguit de prop el periple de la Wally. En dues setmanes l'animal ha recorregut més de 800 quilòmetres i és en aquesta temporada quan necessita proveir-se de menjar per recuperar-se. "L’esperança és que encara pugui alimentar-se fins i tot en unes aigües desconegudes", ha apuntat Sabina Airoldi, del mateix centre italià.

Per no destorbar la balena, els investigadors reclamen als que naveguin i la localitzin que evitin apropar-s'hi molt per no causar-li cap estrès extra, que només faria que complicar el seu ja delicat estat. En cas d'anar en una barca motoritzada, és preferible apagar els motors per no destorbar-la amb el soroll.

stats