Societat 04/03/2021

El Ministeri de Sanitat i les comunitats debaten avui si deixar tornar els residents a casa per Setmana Santa

Salut aposta per permetre la tornada dels illencs amb els controls a ports i aerports

2 min
Uns dels primers passatgers de la Península que han passat el control sanitari a l'Aeroport de Palma. / ISMAEL VELÁZQUEZ

PalmaEl Ministeri de Sanitat i les conselleries de Salut de les comunitats autònomes debatran aquest dijous en el marc de la Comissió de Salut Pública si es permet als residents tornar a casa per Setmana Santa. Segons ha explicat la consellera Patrícia Gómez, la proposta que ha posat sobre la taula el govern espanyol és que no es permeti aquesta mobilitat, que afecta sobretot els estudiants universitaris.

Al mateix temps, Gómez ha assegurat que ha traslladat a la ministra Carolina Darias que les Illes "són un territori particular" per la seva naturalesa insular i que això s'ha de tenir en compte per prendre mesures. En aquest sentit, la consellera ha defensat que les Balears tenen "un filtre" pels controls que hi ha als ports i aeroports, amb les proves diagnòstiques gratuïtes per als residents de la Comunitat. Amb tot, ha dit que si les mesures del Ministeri són "de compliment obligatori, ho assumirem".

La consellera ha insistit que fins ara l'estratègia de les Illes han estat aquests controls d'entrada a l'Arxipèlag perquè "són una manera de controlar i impedir la transmissió del virus". Així mateix, ha afirmat que aquesta "és l'aposta, però haurem de veure les estratègies a escala estatal i internacional".

Gómez també ha avançat que en la Comissió estatal de Salut Pública es posaran sobre la taula altres mesures com el perimetratge de les comunitats autònomes, el toc de queda a les 22 h o les reunions familiars d'entre quatre i sis persones com a màxim, entre d'altres. La consellera de Presidència, Mercedes Garrido, també s'ha referit a la qüestió, i ha assenyalat que "els residents mai no han tingut cap problema per tornar a les Balears".

Vacunació a la Guàrdia Civil

La Conselleria de Salut vacunarà els agents de la Guàrdia Civil de les Illes la setmana que ve a les casernes del cos policial. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Patrícia Gómez aquest dijous en declaracions després d'haver visitar la Central de Coordinació Covid-19. El col·lectiu de la Guàrdia Civil a immunitzar són 2.034 persones, i la campanya es fa amb el suport de la Delegació del govern espanyol a les Balears. Es farà de la mateixa manera amb els professionals de la Policia Nacional, que en aquest cas són 1.600 persones.

A més, la consellera ha informat que s'habilitarà una aplicació mòbil que serveixi per demanar cita per vacunar-se contra el covid-19. Segons ha informat la consellera Patrícia Gómez, s'habilitarà quan arribin les dosis massivament i "es puguin citar milers de persones a la vegada" . Les persones més grans continuaran sent citades personalment i també estarà disponible l'opció de demanar-la per la pàgina web o el telèfon d'Infocovid. Aquest telèfon ja ha rebut més de 2.700 telefonades d'ençà de dilluns, quan es va habilitar.

Preguntada pel fàrmac d'AstraZeneca, la responsable de Salut ha assenyalat que "és molt probable" que es canviï el criteri i en breus es pugui vacunar també els majors de 55 anys, perquè tot indica que també és efectiva per a aquest col·lectiu. Ha recordat que una vegada s'acabi d'immunitzar la població vulnerable i el personal essencial, ja es començarà a organitzar la campanya per grups d'edat. Aquest cap de setmana se citaran persones d'entre 90 i 95 anys als centres de salut.

stats