Pediatria
Societat 07/01/2022

Més preguntes i respostes sobre el covid

Estam més a prop de la fi, però també cal tenir en compte que el virus podria presentar una altra mutació més virulenta

Pedro Albertí Celada
3 min
Cal continuar mantenint molta precaució i insistir en la vacunació massiva de tota la població.

PalmaDes del març del 2020, hem respost preguntes freqüents sobre la pandèmia covid que plantegen els pacients. Hi ha hagut successives onades, de mica en mica la situació anava millorant… fins que, en aquesta sisena onada, ha arribat la variant òmicron. Per això, us explicarem algunes coses sobre aquesta variant.

Què és òmicron? És una mutació del virus sorgida, o potser seria més correcte dir detectada, a Sud-àfrica. Aquesta variant presenta al voltant de 30 noves mutacions a la proteïna S, la de la famosa ‘spike’ o espigues que presenta el virus a la part més externa.

Quines característiques té? Com sabeu, les informacions són molt canviants. Però es constata, per estudis fets a Sud-àfrica i ratificats pel comportament del virus a Europa, que és molt contagiós, i algun viròleg, de manera potser una mica catastrofista, l’ha etiquetat com “el més contagiós de la història”. Sembla també que una enorme proporció dels casos és molt lleu i, fins i tot, asimptomàtics. Aquest segon aspecte es creu que no és perquè sigui menys agressiu, sinó que, a diferència de ceps anteriors, òmicron es troba una població majoritàriament vacunada, amb més immunitat.

Això explica l’explosió de casos positius que s’està donant, amb una taxa d’incidència de 1.682 per 100.000 habitants en 14 dies a 30 de desembre, segons dades oficials del Ministeri, i puja cada dia. Recordeu que no fa gaire la taxa se situava en 50 o menys, i que es deia en aquell moment que, si arribaven als 250, tornàvem a entrar en situació de risc. També explicaria que, malgrat una taxa tan elevada de casos, de moment no hi ha el mateix col·lapse hospitalari que sí que hi havia amb taxes molt més baixes, en termes d’ingressos hospitalaris (molts menys, i de menys durada), i el mateix passa amb els percentatges d’ingressos a l’UCI o la mortalitat, molt més menors.

Funciona la vacuna? Això cal deixar-ho molt clar, ja que molts pacients no només ho demanen, sinó que afirmen que la vacuna no funciona perquè “ells duen dues o tres dosis, i han contret òmicron”. Això és un error greu: la vacuna sí que funciona, i per això hi ha moltíssims casos en persones vacunades, però la majoria són casos lleus o fins i tot asimptomàtics en contacte amb algun malalt. La vacuna no és un “escut o armadura” que impedeix que el virus arribi a les nostres fosses nasals, i per això, dona una prova positiva. Fa que la teva immunitat, en contactar amb el virus, eviti la malaltia greu a la majoria de persones. De fet, un percentatge molt elevat dels pacients que són a l’UCI no estan vacunats. És a dir, la vacuna protegeix dels casos greus.

Per què hi ha poques restriccions? És una molt bona pregunta. Recordeu el difícil equilibri que sempre hem comentat entre evitar el col·lapse hospitalari sense destrossar l’economia amb restriccions molt severes. Sembla que hi ha consens als països desenvolupats que, llevat d’excepcions, la majoria de casos són molt lleus i, per això, la situació no requereix mesures tan dràstiques com mesos enrere, quan, amb taxes molt menors, es col·lapsaven els hospitals i es disparaven les xifres de morts. Ús obligatori de la màscareta al carrer, s’han reduït una mica els aforaments a gimnasos i restaurants… i poca cosa més. I una mesura que crida molt l’atenció: s’ha reduït el temps de confinament a set dies, que potser sembla poc, però suposa una reducció d’un 30%, fet que reforçaria la idea de la menor repercussió d’òmicron. Pens que s’ha comentat poc una notícia tan cridanera com aquesta.

Això condueix a la tan anhelada immunitat de grup? Evidentment la meva opinió és afirmativa. S’està contagiant moltíssima gent, molta més de la que reflecteixen les taxes d’incidència, ja que no es pot fer PCR amb facilitat per la sobrecàrrega del sistema, i els tests d’antígens han començat a escassejar. Molta gent està adquirint així immunitat natural, que, previsiblement, és de millor qualitat i durada que l’aconseguida amb les vacunes, ja que aquestes es dirigeixen (Pfizer i Moderna) a induir la producció d’anticossos contra la proteïna S, mentre que, en contraure la infecció, la nostra immunitat aprèn a lluitar contra tot el virus per diferents vies. I s’assoleix la immunitat de grup quan un percentatge elevat de la població ha estat vacunat o ha tingut la infecció natural.

Tot i així, cal continuar mantenint molta precaució, i cal continuar amb la vacunació massiva de tota la població, l’administració de les dosis de record, i les mesures encaminades a disminuir la transmissió del covid. Estam més a prop de la fi, però també cal tenir en compte que el virus podria presentar una altra mutació més virulenta.

stats