Societat 29/07/2019

MÉS defensarà al Senat que les curses de bous deixin de ser considerades patrimoni cultural

El nou senador, Vicenç Vidal, creu que la distinció és "una ofensa cap a altres interessos que tenen aquest reconeixement"

Ara Balears
2 min
Vicenç Vidal intervendrà al Senat

PalmaEl senador de MÉS, Vicenç Vidal, advocarà en el Senat a favor que l'executiu estatal elimini la qualificació de patrimoni cultural immaterial per a les curses de bous i activitats taurines a Espanya, informa Efe.

Vidal ha assenyalat aquest dilluns en roda de premsa que considera que aquesta qualificació és "una ofensa cap a altres interessos culturals que tenen aquest reconeixement".

El senador del partit ecosoberanista també ha comentat que "si el maltractament animal és un delicte, per què els bous han de ser una excepció?", i ha advertit que en cas que un bou sigui sacrificat en la correguda prevista per al 9 d'agost, a Palma, l'Executiu serà l'únic responsable de permetre la mort de l'animal.

Vidal demanarà per què les comunitats autònomes no poden regular les curses de bous encara que l'administració autonòmica tingui competència en matèria de cultura.

A més, preguntarà al Govern si pretén adoptar mesures per evitar el maltractament i la mort d'animals en espectacles i festes, i demanarà si es compleix la normativa sobre transport boví de lídia des de la Península fins a l'Arxipèlag, ja que "a Balears no es crien bous" destinats a aquesta activitat.

Vidal també preguntarà al Senat sobre el tipus de subvencions i aportacions econòmiques que l'Administració pública destina a l'activitat taurina, ja que "molts ajuntaments, diputacions i autonomies inverteixen molt en curses".

El senador ha recalcat que l'Estat gasta uns 2,5 milions d'euros anuals "en el programa de televisió sobre la tauromàquia 'Tendido Cero', així com en el seguiment de les curses de bous i la promoció de races autòctones per a la lídia per part de les institucions públiques.

A més, ha destacat que la llei de bous "a la balear", que va entrar en vigor el 3 d'agost de 2017, va ser "pionera" i va donar resposta a la ciutadania, que va demanar eliminar la mort dels animals en espectacles a Balears.

Vidal ha subratllat que el candidat a la presidència del Govern, Pedro Sánchez, va fer en la sessió d'investidura un "discurs ecologista que demanava i defensava la protecció animal". Ha comentat que "cal ser coherents i tirar endavant" perquè al Senat hi ha "una majoria progressista i s'ha de notar arran de la resposta de la societat".

Per part seva, la regidora de Model de Ciutat, Sostenibilitat i Habitatge Digne a l'Ajuntament de Palma, Neus Truyol, ha assenyalat que, en els últims anys, ha augmentat la sensibilitat social en relació amb el benestar animal i contra el maltractament i la tortura dels animals a Balears.

stats