Societat 26/01/2020

Un centenar de persones cerquen David Cabrera per terra, mar i aire

La Guàrdia Civil organitza des del Port de Sóller el dispositiu per trobar el barranquista desaparegut el 20 de gener

Alba Tarragó
4 min
A la base naval del Port de Sóller, cada matí es reparteixen diferents rutes per cercar David Cabrera

SóllerSón les vuit del matí i els voluntaris comencen a arribar a la base naval de la Guàrdia Civil del Port de Sóller, des d'on es coordina la recerca de David Cabrera, el jove de 34 anys desaparegut al torrent de na Mora dilluns, 20 de gener. Cada dia a la mateixa hora, membres de la família i agents del cos de seguretat citen allà mateix tothom qui vulgui participar en el dispositiu per trobar el barranquista i campió d'apnea de les Balears.

Aquest diumenge unes 40 persones han cercat el jove per terra i 14 ho han fet per mar, segons la Guàrdia Civil, mentre que els agents han continuat la tasca per aire amb dos helicòpters. En total, un centenar de persones, entre membres dels cossos de seguretat i emergències i voluntaris, han recorregut cada dia -des d'aquest dimarts- la costa de la serra de Tramuntana per inspeccionar-ne cada racó i trobar Cabrera.

La Guàrdia Civil manté la base de l'operatiu al Port de Sóller

Jose és bussejador professional i hi participa com a voluntari. Abans que sortís el sol, ja era al port amb tot el seu equip de submarinisme per cercar davall l'aigua, on la Guàrdia Civil centra la seva tasca. Segons explica, va veure al Facebook que se cercaven persones per ajudar a trobar el jove i va decidir unir-se al grup de WhatsApp creat per organitzar l'operatiu. Unes 130 persones formen part del xat 'Búsqueda volunt terra&mar', on cada dia els seus membres comuniquen la zona on han estat.

Des del Port de Sóller fins a la Foradada, des de Cala en Basset fins al faralló d'Estellencs i des de Cala Deià fins al port de l'Estaca. Aquests són alguns dels itineraris que els voluntaris es reparteixen cada dia per maximitzar la seva eficiència. Però continuen sense arribar bones notícies des de cap punt de la Tramuntana, de la qual ja han cobert tota la costa diverses vegades. Molts aporten les seves embarcacions per continuar amb la recerca i d'altres treuen a volar els seus drons per arribar als llocs més amagats del nord de l'illa.

Imatge d'una llanxa a la costa d'Alconàsser

"Pot ser a qualsevol lloc", indiquen fonts oficials de la Guàrdia Civil. Un dels agents assegura que el torrent on Cabrera va desaparèixer ha estat inspeccionat al 100% i que el més probable és que sortís expulsat a la mar des de l'entrada d'aigua. "Aquell dia hi havia ones de cinc i sis metres a la costa i pot ser que una d'aquestes el llencés a terra", expliquen. En aquest cas, consideren que el seu cos podria haver quedat amagat darrere alguna roca de grans dimensions. "Si passassis en barca per allà, no el podries veure. Per això demanam a la gent que va a peu que miri bé, sobretot els voluntaris que tenen un bon nivell tècnic", puntualitzen.

Mentre continuï el bon temps

Aquest és el cas d'Alex, un altre dels voluntaris. La seva forma física li permet arribat als llocs de més difícil accés, com ara una petita cala de roques ubicada a Alconàsser. Per arribar-hi, cal descendir per una corda d'uns 15 metres que ajuda a baixar per una paret de terra i pedra totalment vertical. Alex porta amb ell com a voluntaris dos joves que entrena al futbol, que gairebé no poden seguir el seu ritme. Malgrat els esforços, acaben la ruta sense novetats i a les 15.30 hores, com cada jornada de recerca, avisen pel xat de WhatsApp que es retiren, sans i estalvis.

Voluntaris, familiars i Guàrdia Civil a la base naval del Port de Sóller

La Guàrdia Civil encara no sap fins quan continuaran en marxa les jornades de recerca, però té clar que "mentre el temps continuï així, segur que es continuarà cercant per mar". Ara bé, és possible que "el lloc de comandament avançat es dissolgui" i cada agent torni a les seves dependències. Fins al Port de Sóller s'han desplaçat efectius de la comandància de Palma, els Grups de Rescat i Intervenció a Muntanya (GREIM), el Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques (GEAS), el Servei Marítim i Seguretat Ciutadana, entre d'altres.

Pel que fa al transport, el cos de seguretat assenyala que cedeixen al dispositiu dues barques per dia i, des d'aquest diumenge, dos helicòpters. El darrer a afegir-s'hi disposa d'unes millors dotacions: càmeres amb zoom i una mena d'oficina a l'interior des d'on els agents poden treballar. De moment, la Guàrdia Civil descarta donar avís a les costes de la Península. "El cos podria estar navegant rumb Eivissa, França o Barcelona, però encara és massa prest", hi insisteixen.

Les àrees de recerca es distribueixen segons el nivell tècnic dels voluntaris
stats