Societat 10/04/2022

Més de 1.600 voluntaris vetllaran pel litoral de Menorca

El GOB anuncia que renova el programa en què els ciutadans es comprometen a fer accions de conservació a trams de la costa menorquina

Ivan Martín
4 min
Voluntaris netegen l’arena de la platja de Son Bou dins del programa d’adopció de platges del GOB.

MaóEl GOB Menorca ha anunciat la renovació del programa d’adopció de platges, una iniciativa d’octubre del 2020 que consistia a crear grups de voluntaris per encarregar-se de la neteja d’un tram del litoral. L’entitat ecologista organitza actualment uns tallers dirigits als participants i les persones interessades a participar en el programa amb l’objectiu de facilitar i simplificar les tasques. 

L’adopció de platges va néixer amb la intenció de sumar un centenar de voluntaris, però l’èxit va superar les expectatives, amb un total de 1.800 persones dividides en 110 grups que han adoptat 115 platges, cales o trams de la costa. Els grups, que tenen el repte de protegir i conservar el litoral, així com afavorir el coneixement i el compromís de la gent amb el medi marí, han fet més de 250 actuacions en les quals han observat, recol·lectat dades i cuidat els trams que havien adoptat.

Les dades que s’han obtingut s’han guardat a l’Observatori Socioambiental de Menorca (Obsam), que les ha utilitzat per fer un indicador específic de ciència ciutadana i que es donarà a conèixer pròximament. El programa té el suport del programa Leader Pesca i la Fundació Marilles. La primera experiència deixà la participació de persones de totes les edats i condicions. En aquest sentit, s’hi varen adherir centres escolars, grups d’amics i amigues, famílies amb criatures de diverses edats, persones jubilades i grups formats per persones que no es coneixien. Fins i tot, hi varen prendre part grups formats per persones que no viuen a Menorca i que varen comprometre’s a venir, com a mínim, quatre vegades l’any per fer les actuacions.

El responsable de Medi Marí del GOB, Víctor Carretero, ha explicat que s’han introduït algunes modificacions per guanyar en eficiència. Una d’aquestes és traslladar als voluntaris la importància de les dades: “Hem simplificat el formulari reduint-lo de 30 a 13 camps, alguns dels quals no són obligatoris”. 

Un altre aspecte que s’ha millorat és el mapa virtual que indica els trams adoptats (color verd) i aquells que necessiten voluntaris per fer-hi l’acció (blau): “Ens hem trobat grups de cinc persones que quedaven coixos si n’hi faltaven dues i ens deien si hi podíem afegir algú més”. 

Després de l’experiència pionera del 2020, Carretero ha reconegut que hi ha hagut baixes, però tot i així els efectius se situen al voltant dels 1.650 voluntaris: “Volem que la gent s’hi impliqui més i preferim que ens diguin que no es poden comprometre a deixar una zona desatesa”. 

El programa ha enganxat des d’un primer moment, una iniciativa única a tot el món i que engloba moltes coses, com per exemple la consciència ciutadana, preservar un espai, observar i aprendre a identificar les espècies invasores. Hi ha trams on es varen trobar ous de rajada i tauró que semblaven plàstics, un cavallet de mar mort, i fins i tot un fardell d’haixix. 

Tots aquests al·licients formen un programa en què els grups són independents, no han de comunicar que surten a preservar el seu tram. L’únic que es demana són un mínim d’intervencions a l’any i que transfereixin les dades. L’exitós programa d’adopció ha despertat l’interès d’altres zones litorals que s’han posat en contacte per conèixer els detalls: “Al principi va tenir bastant de ressò i ens varen telefonar de Mallorca i diferents parts de Catalunya. Els vàrem avisar que les eines els les podíem facilitar, però que al darrere hi havia molta feina i la necessitat d’una persona dedicada a la coordinació, fet pel qual no ha acabat quallant”. 

Desenvolupament econòmic

L’Agència Reserva de la Biosfera, el Consell i el GOB duran a terme, els pròxims 12 i 13 de maig a l’illa del Llatzeret del port de Maó i a les salines de la Concepció, les jornades ‘La mar de futur’ sobre experiències inspiradores relacionades amb l’economia blava, és a dir, activitats econòmiques de la mar mitjançant la innovació i el creixement sostenible. 

L’objectiu de les jornades és promoure l’economia blava presentant diferents projectes d’arreu de l’estat espanyol. Unes jornades divulgatives d’intercanvi d’experiències amb la presència d’experts i representants d’iniciatives econòmiques lligades a la mar i amb un alt compromís mediambiental. 

La conferència inaugural anirà a càrrec de Fernando Valladares, professor del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i divulgador habitual en diferents mitjans de comunicació i xarxes socials. Valladares dissertarà sobre les propostes per a una nova economia. 

A més, es comptarà amb l’experiència de Havhost, un model de granges marines de marisc i algues que provoquen una regeneració en el medi marí i que s’estan implantant a la costa de Dinamarca. D’altra banda, el projecte del xef Ángel León (restaurant Aponiente, Cadis) sobre l’horta de la mar amb algues, plàncton o el cereal sense gluten que produeix una planta marina, serà explicat pel biòleg que l’assessora, Juan Martín.

Cal remarcar les noves iniciatives econòmiques que s’estan plantejant a les salines artesanals de la Mediterrània nord, i que seran exposades per la doctora en Biologia Macarena Castro. Finalment, l’associació Salarte detallarà la trajectòria en la recuperació de salines i zones pròximes, les múltiples economies que s’hi generen i l’impacte positiu sobre els valors naturals.

Les jornades serviran per posar damunt la taula el projecte de recuperació integral de les salines de la Concepció, al fons del port de Fornells. Un espai de gran bellesa paisatgística que està patint una degradació per abandonament. Un acord de custòdia del territori signat entre la propietat i el GOB ha permès incorporar un seguit de mesures ambientals al projecte, que ha iniciat la tramitació.

stats